Trommelkoek met kaneelsaus

Nodig voor 8 personen:
boter voor invetten van de vorm
paneermeel 
3 ons zelfrijzend bakmeel
25 gram gesmolten roomboter
2 eieren
11/2 ons rozijnen
1 ons krenten
2 el suiker
1 tl kaneel
snuf verse nootmuskaat
2 1/2 dl melk
citroenrasp van 1 citroen

kaneelsaus (voor 4 personen):
40 gram roomboter
40 gram bloem
1/2 l melk flink
kaneel en suiker naar smaak
tulbandvorm met afsluitbaar deksel voor trommelkoek

Bereiding:
Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom, en meng het met de geraspte citroenschil. Maak hierin een kuiltje en breek er de twee eieren in. Schenk er de melk bij, en roer het vanuit het midden tot een homogene massa. Doe er de gesmolten roomboter, de suiker, rozijnen en krenten door.
Vet een ouderwetse tulband of puddingvorm in met wat boter. Bestrooi met wat paneermeel. Vul de vorm voor 3/4 met het beslag en sluit hem af. Zet de vorm in een pan kokend water tot 2cm onder de rand van de vorm. Laat de trommelkoek zachtjes koken gedurende 11/2 uur. Vul het kokende water tijdens het kookproces telkens wel voldoende bij, zodat het water continu twee cm onder de rand blijft staan.
Serveer warm met onderstaande eveneens warme kaneelsaus

Kaneelsaus
bereidingswijze: smelt de boter in een steelpannetje, doe er de bloem bij en roer met een houten lepel twee minuten op laag vuur totdat de roux voldoende is gegaard. Doe er in een keer de koude melk bij en roer op hoog vuur met een garde tot mooie gebonden saus. Pak er op het laatst de houten lepel weer bij om de roux langs de rand van de pan ook nog even mee te nemen. Wanneer de saus mooi dik is, doe er dan de kaneel en suiker naar smaak bij.

serveren: stort de trommelkoek op een mooie schaal en schenk er een deel van de kaneelsaus

 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.