Stoofpeertjes met frambozensaus en hangop met kaneel

Stoofpeertjes met rode port/ frambozensaus, en hangop met kaneel
Dit dessert kun je helemaal van tevoren bereiden.
Dit is een fantastisch dessert voor de kerstdagen, en met etentjes voor vrienden. De hangop maak je de dag van tevoren door deze vast te laten uithangen. De volgende ochtend kun je dan de hangop vast op smaak brengen. Of je doet gewoon makkelijk, en neemt 500 ml volle Griekse yoghurt (Kri Kri, my authentiec Greek Yoghurt van AH), en dan wel de echte hè? Geen Griekse stijl, dat is nogal een verschil qua smaak en dergelijke.

nodig voor 4 personen:
voor de hangop:
1 liter volle yoghurt
1 oude theedoek of kaasdoek
slagerstouw
lange houten lepel
emmer
óf je neemt 500 ml volle Griekse yoghurt (Kri Kri, my authentiec Greek Yoghurt van AH),
2 tl kaneel
suiker naar smaak

voor de stoofpeertjes
12 kleine stoofpeertjes geschild met steeltje eraan
1/2 liter Ruby port
2 sinaasappels sap
2 kaneelstokjes
20 g suiker

voor het sausje:
2 dl van het stoofvocht
2 el frambozenjam
2 tl aardappelmeel aangelengd met water

(voor)bereiding hangop, dag van tevoren: giet de yoghurt in de theedoek of kaasdoek. Bind de boel goed vast met het slagerstouw, waarbij je ook de houten lepel in het midden mee vast maakt zodat de met yoghurt gevulde doek mooi boven de emmer kan hangen. Laat zo op een koele plek (garage of schuur) zo’n 8/ 10 uren uithangen uithangen.
Schep daarna de dikke yoghurt in een kom, en schraap daarbij de doek goed uit.
Roer er de kaneel met de suiker door en proef of je het op smaak vindt. Zet afgedekt koud weg tot gebruik.

(voor) bereiding stoofpeertjes: zet de stoofpeertjes op met de port, suiker, kaneelstokjes, en sinaasappelsap en laat ze na dat het kookpunt is bereikt,3 uur zachtjes koken, tot de peertjes mooi rood zijn. Zet daarna het vuur uit, en plaats de stoofpeertjes daarna met deksel op de pan in schuur of garage.

bereiding: verwarm de stoofpeertjes, en giet twee dl van het vocht in een steelpan, doe er de frambozenjam bij en breng aan de kook. Bindt tot een mooie saus met de aangelengde aardappelmeel.

serveren: schep in vier diepe bord de hangop, verdeel twee warme peertjes op ieder bord en giet er wat van de saus overheen.

Van het stoofvocht wat over is kun je heerlijk glühwijn mee aanmaken

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.