Spaghetti aglio met geroosterde tomaatjes uit de oven en vegetarische balletjes

Het is een van de meest klassieke gerechten uit Italië en tegelijkertijd het meest eenvoudige, ‘Spaghetti aglio olio’.
Ik maakte er een variant op met geroosterde tomaatjes en vegetarische gehaktballetjes uit de oven, en serveerde er parmezaanse kaas bij.

Nodig voor 2 personen:
500 gram gekleurde snacktomaatjes
1 tl fijne kristalsuiker
1 tl zout
4 el extra vergine olijfolie
1 grote geperste teen knoflook
1 handje basilicum
1 vel bakpapier

voor de spaghetti:
200 gram Italiaanse spaghetti
75 gram parmezaanse kaas geraspt
verse basilicum
peper en zout
8 kleine vegetarische balletjes naar keuze

bereiding:
tomaatjes: leg de tomaatjes met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de tomaatjes van grote hoogte met suiker en zout, zodat alle tomaatjes worden voorzien en rooster ze 50 minuten in een oven van 180 graden. Leg een kwartier voor het einde van de roostertijd de vegetarische gehaktballetjes bij, en bak ze mee.  Haal de tomaatjes na de roostertijd van de bakplaat en doe ze in een kommetje. Wikkel de gehaktballetjes even in aluminium folie Doe er de olijfolie bij en pers er een teentje knoflook boven uit. Snijd de basilicum fijn en schep er doorheen.

spaghetti: Kook deze de laatste 10 minuten van de roostertijd van de tomaatjes gaar volgens gebruiksaanwijzing.
Giet af en doe terug in de pan. Roer er de tomaatjes op olie door en nog een handje gehakte basilicum. Breng op smaak met peper en zout en doe er de helft van de geraspte parmezaanse kaas doorheen. Schep de spaghetti in twee voorverwarmde borden, leg op ieder bord vier gehaktballetjes en serveer met de rest van de geraspte kaas.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.