Manlief moest gisteren naar de kookclub, en ik ben werkelijk iedere supermarkt, groenteboer en viswinkel afgeweest voor wakamé. Ik wilde graag, omdat ik in mijn up zou eten, rijstvelletjes vullen met gele biet, avocado, wakamé, radijs, komkommer, omeletje en wat mihoen. Dat dan heerlijk dippen in lichte sojasaus en wasabi. Dat feest ging dus niet door, wel had ik de blaren op mijn voeten gelopen met al dat gesjouw, mijn fitbit was helemaal door het dolle heen. Toen ineens herinnerde ik me de linzenballetjes van Joke Boon uit haar prachtige kookboek ‘Koken met kleur’ daar maakte ik zeven kleine balletjes van (je kunt er ook heel goed vegetarische burgers van maken de constitutie is lekker stevig en handzaam) en combineerde dat met salade met zeekraal die manlief ooit op de kookclub had gegeten, toen met gamba’s, maar nu gecombineerd met de roergebakken spinazie en de linzenballetjes van Joke Boon
voor 1 persoon:
voor de balletjes uit ‘Koken met kleur’
125 gram uitgelekte en gespoelde linzen
25 gram gezouten pinda’s
25 gram havermout
1/2 el rode currypasta van Thai
verse koriander gehakt
sap van 1/4 limoen
olie om in te bakken
voor de spinazie en zeekraal-salade
150 gram gewassen spinazie
8 tomaatjes in rood, oranje en geel doorgesneden
6 Hollandse aardbeien (ze zijn er al, uit Limburg, verkrijgbaar bij Turkse winkel hier in Drunen)
1 flinke hand zeekraal
olie om in te bakken
bereiding: doe alle ingrediënten voor de linzen in een kom, en pureer met de staafmixer tot homogene dikke massa. Draai er balletjes van ter grootte van een pingpongballetje. Verhit wat olie in een anti-aanbakpan en bak in zo’n vijf tot tien minuten gaar.
Roerbak in een andere pan de spinazie, tot deze slinkt, doe er een snufje zout bij. Fruit in een andere koekenpan de tomaatjes even aan, en doe het vuur eronder uit. Blancheer de zeekraal even een minuutje in een steelpannetje en giet af in een zeef. Snijd de aardbeien in plakjes en schep samen met de zeekraal door de tomaatjes, deze salade mag lauwwarm zijn.
Verdeel de spinazie mooi over het bord, verdeel er de zeekraalsalade over en de linzenballetjes.
Een erg lekker en gezond gerecht.