Libanese kip met kruidige groenterijst, geroosterde wortelen en pittige komkommer/ mangosalade

Libanese kip, citroen, knoflook, olijfolie za’atar De samenstelling van de melange is: sesamzaad, 28% sumac, 13% tijm, majoraan, oregano, 2,4% zout en basilicum.

voor de marinade voor de geroosterde kip::
2 el za’atar
2 el citroen sap
4 el olijfolie
zout en peper
2 tenen knoflook geperst
1 tl sambal oelek
12 scharrel-kippen drumsticks
zout

voor de geroosterde wortels:
1 bos wortelen geschild
1 tl za’atar
zout
1 el citroensap
2 el olijfolie
zout

voor de mango/ komkommersalade:
1 grote komkommer in schijfjes
1 niet al te rijpe mango in stukjes
sap van 1 limoen
1 tl sambal badjak

voor de rijst:
300 g basmatirijst
2 el olijfolie
1 rode paprika gesnipperd
1 bos lente-uitjes in ringetjes gesneden
1 courgette in stukjes
1/2 el za’atar
2 tenen knoflook geperst
2 tl sambal oelek
1 el citroensap

garnering:
citroen in vier parten
verse koriander

(voor)bereiding kip: doe de ingrediënten voor de marinade in een kommetje. Leg de kippendrumsticks in een lage ovenschaal en hussel marinade door de boutjes en wrijf ze er goed mee in. Bestrooi ze met wat zout.dek af en zet een half uur of langer koel weg om te marineren.

(voor)bereiding wortels: meng de za’atar met de citroensap en olijfolie. Leg de wortels op een met bakpapier beklede bakplaat en wrijf ze in met het mengsel. Bestrooi ze met wat zout.

(voor) bereiding mango/ komkommersalade: vermeng de mango en komkommer in een mooie schaal en meng er de sambal badjak en limoensap doorheen.
Dek af en zet koel weg.

bereiding kip en wortelen: plaats de lage ovenschaal met de kip bovenin een oven van 200 graden, en plaats de bakplaat met wortelen op de onderste richel van de oven. Bak in 40 minuten de kip en wortelen mooi bruin en gaar.
Intussen bereid je rijst met groenten.

!! Verwarm vier borden voor in een gootsteen met heet water

bereiding rijst 15 minuten voor einde roostertijd kip en wortelen: kook de basmatirijst volgens gebruiksaanwijzing. Bak de groenten samen met de kruiden, het citroensap, de knoflook en sambal op hoog vuur gedurende tien minuten.
Giet de gare rijst af en roer deze door de groenten, laat op hoog vuur nog wat uitdampen.

serveren: droog de borden af, en verdeel er wat rijst met groenten over, per persoon drie drumsticks met wat van het vrijgekomen bakvet, leg er wat geroosterde groenten langs en wat van de salade. Doe dit ook zo met de andere drie borden. Serveer met een de citroenparten en bestrooi rijkelijk met koriander, wanneer je er van houdt.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.