Hartige taartjes met vergeten groenten en geitenkaas

Deze taartjes van bladerdeeg met vergeten groenten en geitenkaas zijn zo ontzettend lekker, en ver van tevoren voor te bereiden. Je hoeft op moment suprème alleen nog maar het taartje te vullen met de geroosterde groenten, de geitenkaas erboven te verkruimelen en de geklopte eieren met crème fraîche erover te gieten. Een ideaal gerecht voor wanneer je gasten krijgt zoals met de feestdagen. De kruiden geven het een heerlijke smaaksensatie. Ik gebruikte voor de taartjes mini-springvormpjes met een doorsnee van 12 cm voor. Je kunt ook een springvorm van 22 cm gebruiken om er een taartje van te maken.
Wil je helemaal op de gezonde toer? maak dan de bodem en rand van geraspte zoete aardappel, pompoen, pastinaak, of een combinatie hiervan (zie hieronder bereiding)

nodig voor vier personen
4 bladerdeeg + 2 extra voor aanvulling randjes
2 vel bakpapier in vieren geknipt
blindbak-vulling; gedroogde peulvruchten zoals spliterwten of linzen, je kunt ze er meerdere malen voor gebruiken.
Je kunt ook een bodem en rand maken van geraspte zoete aardappel, pompoen, pastinaak of combinatie daarvan.

voor de vulling:
1 vel bakpapier
boter om in te vetten
200 g flespompoen in blokjes
200 g biet in blokjes (uit het koelvak ah) liever geen vacuüm bietjes, alleen als het niet anders kan
200 g pastinaak in blokjes
1 geperste teen knoflook
2 el olijfolie
2 el gehakte rozemarijn
5 takjes verse tijm geritst
voor de vulling
2 eieren
160 g zachte geitenkaas
160 g crème fraiche
zout en peper
paar takjes verse tijm geritst
voor wanneer je de vorm en rand gaat maken van de groenten:
voor de bodem en rand:
1 kilo zoete aardappel, pastinaak of flespompoen
4 el bloem
2 ei
3 bosuitjes
gemalen peper en zout
boter om de vormpjes in te smeren
extra: grove rasp,
2 kleine springvormpjes à 12 cm doorsnee,
keukenkwastje

taartvormpjes (voor)bereiding, kan een paar uur van tevoren.: vet de vormpjes in met boter, en klem de bakpapiertjes tussen de bodem en de rand. Leg in elk een plakje bladerdeeg met de bloem-kant naar beneden. Druk het een beetje aan naar de zijkanten. Gebruik het overige deeg voor de zijkanten. Snijd er repen af en vul er de randen van de vormpjes er rondom mee aan. Snijd er vervolgens een klein randje af door middel van een mesje om een mooi rechte rand te krijgen. Gebruik nu de overige bakpapier-velletjes voor de blindbak-vulling. Verfrommel het bakpapier zodat je het goed kan hanteren. Druk ze vervolgens goed in de vormpjes en giet er voor 2/3 hoogte de blindbak-vulling in. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de taartjes in tien minuten voor. Haal uit de vorm en verwijder direct (anders wordt de bodem vochtig) de blindbak-vulling door het bakpapier er aan vier punten uit te tillen.
Laat de bakjes afkoelen op kamertemperatuur.
Laat de oven op 200 graden aan staan voor de vulling.

voor wanneer je de bodem en rand met de groenten gaat doen:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil groenten en rasp ze op een grove rasp. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit in een oude theedoek.
Vermeng de rasp in een kom met de bloem en het ei.
Snijd de bosuitjes in reepjes en doe ze door het groentemengsel. Voeg peper en zout toe.
Kwast de vormpjes in met boter.
Verdeel het mengsel over de vier springvormpjes en druk ook stevig aan langs de zijkant en de bodem.
Bak de bodems 15 minuten voor op 200 graden.

geroosterde vergeten groenten (voor)bereiding: doe de groenten in blokjes in een kom, behalve de rode bietenblokjes, doe er de rozemarijn, tijm en peper en zout bij samen met het geperste knoflookteentje en hussel met de handen door elkaar.
Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet twintig minuten in de oven, doe er nu de rode biet bij en rooster nog vijf minuten.
Haal de groenten uit de oven en laat afkoelen in een schaal op kamertemperatuur tot gebruik.

vulling taartjes (voor)bereiding: kluts de eieren samen met de crème fraîche tot homogene massa en zet afgekoeld koel weg.
bereiding: vul de voorgebakken taartvormpjes met de geroosterde groenten. Verdeel er de geitenkaas er in stukjes over en vul verder met vulling.
Zet de taartjes 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

serveren: zet vier mooie platte borden klaar. Haal de randen van de springvormpjes en zet ze met een spatel van de bodem van het springvormpje over op het bord.
Garneer met takjes tijm

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.