Dit is een heerlijk nagerecht die bij ons regelmatig op tafel komt wanneer we eters krijgen. Ook uitermate geschikt voor de feestdagen. We vinden de kruidenroomkaas er minder lekker bij smaken dan gewone roomkaas, maar dat mogen jullie zelf bepalen natuurlijk, hier komt het recept:
Gebakken vijgen met kruidenroomkaas in portsiroop
200 ml rode port
8 el honing
16 walnoten
150 g kruidenroomkaas (of gewone roomkaas 50+)
1 citroen
0.5 el olijfolie
6 verse blauwe vijgen
8 kleine blaadjes basilicum
’s Middags voorbereiden
Rode portsiroop
Breng de rode port met een flinke eetlepels honing aan de kook en laat op laag vuur indampen tot een lichte siroop.
Walnoten
Hak de walnoten zeer grof en verwarm ze met de resterende honing.
’s Avonds afmaken
Kruidenroomkaas (wij gebruikten gewone roomkaas naturel, wel volvette)
Verwarm de kruidenroomkaas al roerende met een spatel op laag vuur tot ze zacht en mousse-achtig wordt. Rasp er de schil van de citroen bij.
Vijgen
Veeg de vijgen aan de buitenkant schoon met keukenpapier en halveer ze.
Verhit de olijfolie in een antiaanbakpan en bak de vijgen 1 minuut op het vruchtvlees.
Walnoten
Verwarm de walnoten tot ze lauw zijn.
Opmaak bord
Verdeel drie halve vijgen in het midden van het bord.
Vorm met twee kleine lepels een quenelle van de warme kruidenroomkaas en leg tussen de vijgen.
Lepel de walnoten erover en schenk er portsiroop langs.
Decoreer met basilicum.
Bron: 24-kitchen