Couscous met gemarineerde scharrelkip en frisse yoghurtsaus

Couscous met gemarineerde scharrelkip en frisse yoghurtsaus

Ik maakte couscous met gemarineerde scharrelkip en frisse yoghurtsaus. Voor deze frisse yoghurtsaus gebruikte ik verse kruiden zoals koriander en munt en verse gember. We aten het met een lekkere bietensalade.
Kijk voor meer couscousrecepten eens hier.
Voor deze couscous met gemarineerde scharrelkip en frisse yoghurtsaus heb je nodig:
voor de kip en marinade:

3 el olijfolie
8 scharrel, of biologische kippendijen 
4 el worcestersauce 
1 el sojasaus
2 el honing
1 limoen sap
1 geperst teentje knoflook 
1 tl sambal

voor de yoghurtsaus:
2 dl Griekse yoghurt
1 flinke hand verse munt
1 flinke hand verse koriander  
1 el limoensap
1/2 teentje knoflook
1 cm verse gember geraspt
peper naar smaak

voor de couscous:

300 g couscous
3 dl kippenbouillon
4  kardemom-peulen 
2 bosjes bosui
1 geperste teen knoflook
1 bosje koriander

bereiding: klop een sausje van de ingrediënten voor de marinade. Leg de kipdelen in een kleine ovenschaal en overgiet met de marinade, laat een uur tot een hele nacht marineren in de koelkast.  

Maak de yoghurtsaus: doe de Griekse yoghurt in een kom en hak de kruiden fijn. Doe ze bij de yoghurt samen met versgemalen peper en de limoensap. Pers er een half teentje knoflook bovenuit samen met de geraspte gember. Zet de saus koud weg. 

Haal een kwartier voor bereiding de kip uit de koelkast. Verhit de olie in een anti-aanbakpan, haal de kip uit de marinade en bak de kipdijen op hoog vuur tot ze bruin worden. 

Voeg er telkens wat marinade aan toe tot alles licht gekarameliseerd is en de kip iets plakkerig bruin wordt, de kippedijen hebben met elkaar zo’n 25 minuten nodig. Zet het vuur wat zachter wanneer het te hard gaat.

Wanneer de kip nog een kwartier moet bakken begin je met de bosui; snijd het donkergroene gedeelte van de bosui af, en snijd de rest in schuine stukken. Stamp de kardemom-peulen fijn in een vijzel en verwijder de harde vliesjes. Verhit de olie in de pan en fruit de bosui op half hoog vuur samen met de kardemompoeder. Laat  tien minuten zachtjes stoven met deksel schuin op de pan. Doe er na tien minuten de couscous bij met de hete kippenbouillon en roer door. Laat de couscous vijf minuten staan met deksel op de pan en het vuur uit. 

Serveer de couscous met de kippendijtjes met wat overgebleven braadvocht en de frisse yoghurtsaus 

lekker met een salade van bieten, dun geschaafd en vermengd met een dressing van 11/2 el appelazijn en 4 el olijfolie, 1/2 tl honing en peper. Garneer met cress

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.