Dit is een heerlijk en feestelijk voorgerecht van courgettesoep met topping van saffraanroom met crostini van garnalen op doperwtenpuree. Saffraan is een specerij welke gewonnen wordt uit de saffraankrokus en heeft een vrij specifieke smaak. Je serveert de soep in mooie wijnglazen. De courgettesoep en crostini met garnalen op doperwtenpuree kun je natuurlijk ook afzonderlijk van elkaar maken. Maar in combinatie met de soep is het erg leuk en feestelijk.
Kijk voor meer voorgerechten eens hier.
voor de courgette soep:
voor 4 personen:
11/2 el olijfolie
1 knoflookteen geperst
1 sjalot gesnipperd
1 grote courgette in blokjes
250 g kruimige aardappel In blokjes
3,5 dl kruidenbouillon
1 dl kookroom
1 handje verse basilicum gehakt
1 handje verse peterselie
peper en zout
voor de saffraanroom;
1/2 tl saffraandraadjes
125 ml slagroom
voor de doperwtenpuree
:
50 ml water
1 teentje knoflook
200 g diepvriesdoperwten
1/2 limoen
10 g bladpeterselie
5 el fruitige olijfolie
2 takjes dille
voor de crostini:
1/2
ciabattabrood
2 el olijfolie naturel
150 g Hollandse garnalen
2 takjes dille
(voor)bereiding courgettesoep: fruit de gesnipperde sjalot en knoflook op laag vuur, laat niet bruin worden, circa 3 minuten. Fruit ook de courgette-blokjes en aardappelblokjes mee gedurende vijf minuten en voeg er de bouillon en room aan toe.
Laat een kwartiertje op een laag pitje koken en pureer in een blender of met een staafmixer tot romige soep.
Verdeel de soep over met heet water omgespoelde soepkommen.
(voor)bereiding saffraanroom: Hak de saffraan fijn, roer er een eetlepel heet water door en laat 5 minuten staan om kleur en smaak af te geven. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en roer de saffraan erdoor.
(voor)bereiding doperwtenpuree: Pel en snijd de knoflook in plakjes. Breng in een brede het water met een beetje zout aan de kook. Voeg de doperwten en knoflook toe. Rasp en pers de limoen uit boven de pan en verwarm 1,5 minuut. Giet op een zeef, spoel kort af met koud water en laat goed uitlekken. Pluk de peterselie. Pureer de doperwten fijn in de keukenmachine met de peterselie en olijfolie. Pluk en hak de dille fijne. Meng door de doperwtenpuree.
Bereiding crostini, een half uur voor het gerecht wordt opgediend: snijd het brood over de lengte in vier lange plakken van 3 millimeter dik. Bestrijk ze gelijkmatig met olijfolie. Verwarm een grillpan en gril het brood krokant en goudbruin gestreept.
serveren: verwarm de courgettesoep. Vul de champagne of -wijnglazen tot driekwart met de soep. Schep er een laagje saffraanroom op.
Besmeer de crostini dik met de doperwtenpuree en verdeel er garnalen over. Leg op ieder glas voor serveren een crostini met doperwtenpuree en garnalen.
Bron crostini en saffraanroom: Angelique Scmeinck Impress your friends, 24-kitchen