Ik combineerde kip Saltimbucca met geroosterde pompoen en rozemarijn uit de oven en daarbij een heerlijke pompoensaus. Deze saus is bedacht door meesterkok Angelique Schmeinck van ‘Impress your Friends’
Dit gerecht is voldoende als onderdeel van een meergangen-menu, maar het kan ook heel goed gecombineerd worden met tagliatelle en parmazaanse kaas.
Je houdt saus over maar deze kan heel goed met pasta gecombineerd worden, serveer er dan gedroogde Italiaanse ham uit de oven bij die je over de borden pasta verkruimeld.
voor de geroosterde pompoen:
1 flespompoen
4 takjes rozemarijn
1 teen knoflook
zout en peper
1 vel bakpapier
voor de Saltimbucca:
4 el olijfolie
4 (scharrel) kipfilets à 150 gram
plasticfolie
4 plakken parma/ prosciutto/ of serranoham
8 blaadjes salie
versgemalen peper
4 el marsala
pompoensaus:
1 kleine flespompoen
2 el olijfolie
1 el mierikswortelpuree
4 blaadjes verse laurier
4 blaadjes salie
1 citroen
250 ml krachtige kippenbouillon
100 ml slagroom
(voor)bereiding, kan een dag van tevoren, saus laten afkoelen en opwarmen een kwartier voor je aan tafel gaat.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer de pompoen en verwijder het zaad. Bestrijk de pompoenhelften met olijfolie en mierikswortelpuree. Leg er de laurier en salie op. Haal met een dunschiller de schil van de citroen en leg deze op de pompoenhelften. Klap de helften tegen elkaar en verpak in aluminiumfolie. Pof de pompoen in circa 1uur (afhankelijk van de grootte) gaar in de oven.
Maak daarna de folie open en laat de pompoen afkoelen tot handwarm. Haal salie, laurier en citroenschil van de pompoen. Schep het zachte vruchtvlees met een lepel uit de helften en pureer met de kippenbouillon in de blender. Schenk door een zeef in een pan, breng met de room aan de kook en breng het geheel op smaak met een beetje zeezout.
voor de geroosterde pompoen-blokjes: snijd de pompoen in plakken, schil de plakken en haal de zaadlijsten eruit. Dit gaat het makkelijkste wanneer je de plakken doorsnijdt. Snijd de halve schijven in blokjes en doe in een kom. Doe er de olijfolie bij, rits de rozemarijn-naaldjes van de takjes en hak fijn, doe deze erbij,pers er de knoflook boven en bestrooi met peper en zout. Rooster de pompoenblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat in 25 minuten gaar.
Intussen bereid je de Saltimbucca:
voor de kip Saltimbucca: sla de kipfilets een beet je plat tussen plastic folie, leg op iedere kipfilet twee blaadjes salie, met daarop een plak Italiaanse rauwe ham. Zet vast met twee houten prikkers. Bestrooi met peper, zout is niet nodig. Bak de kipfilets met de hamkant gedurende vijf minuten op redelijk hoog vuur terwijl je het vlees in beweging houdt. Keer ze om met een vleestang, en bak ook de andere kant vijf minuten. Zorg dat de geroosterde pompoen en Saltimbucca tegelijk klaar is.
Zet het vuur de laatste twee minuten hoog , draai de kipfilets om met de ham-kant naar boven en giet er de marsala bij.
Lepel met de pan schuin telkens een lepel vocht over de kipfilets (arroseren)
!! Intussen borden in heet water zetten (gootsteen) of wanneer je die hebt warmhoudkast.
serveren: schenk een flinke lepel pompoensaus op de borden. Leg daar de Saltimbucca op en leg er nog een gebakken blaadje salie op wat je het laatste moment even naast de kip in de pan legt.
Lepel er wat geroosterde pompoenblokjjes naast.
Serveer eventueel met tagliatelle, en zet de rest van de pompoensaus erbij op tafel.
Geraspte parano- of parmazaanse kaas smaken er in geval er tagliatelle bij geserveerd wordt heerlijk bij,