Zuurkoolsoep met tijm en gedroogde tijm

Een heerlijk fris soepje en een heel feestelijk geheel met de in de oven gedroogde serranoham en verse tijm. En wat zo fijn is, je kunt de soep een dag van tevoren al maken, ook de serranoham kun je een dag van te voren drogen.
Deze zuurkoolsoep viel bij een gegeven proef-etentje enorm in de smaak.
Nodig voor 4 personen:
500 gram verse zuurkool
25 gram roomboter
1 kleine witte ui gesnipperd
2 Elstar appels in blokjes
2 blaadjes verse laurier
1 glas zoete witte wijn
750 ml kippenbouillon
125 ml slagroom
gemalen peper
6 plakken serranoham (lidl, die zijn wat dikker, neem 2 plakken ham extra door het breukrisico)

Kan dag van te voren:
(Voor)Bereiding: spoel de zuurkool af in een zeef om de zuurkool iets minder zuur te maken. Snijd vervolgens de zuurkool wat fijner. Fruit de gesnipperde ui in de boter op laag vuur, voeg na 2 minuten de appelblokjes erbij en fruit enkele minuten mee. Doe er nu de zuurkool bij en fruit deze ook enkele minuten mee. Giet er de kippenbouillon, de slagroom en de zoete wijn bij, maal er peper over, en laat een half uurtje zachtjes koken.
Haal er de laurierblaadjes uit, en giet de zuurkoolsoep in een blender. Pureer de soep tot een gelijkmatig gebonden soep, hij moet echt helemaal glad zijn.
Zet de soep na afkoeling koud weg.

Kan dag van tevoren
(Voor)Bereiding: Drogen van de ham: laat de ham op een met bakpapier beklede bakplaat een uur drogen op 110 graden. Laat daarna helemaal afkoelen en leg de krokante ham in een afgesloten bakje.

Bereiding: warm de soep op tot heet, en doe de soep over in een (met kokend water omgespoelde) schenkkan. Schenk voorzichtig de soep in 4 glaasjes. Steek in ieder glaasje een krokant plakje serranoham en steek er drie takjes tijm bij.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*