Zucchini-balls met tzatziki

Gisteren maakte ik deze zucchini-balls als onderdeel van de maaltijd met geroosterde aardappels met rozemarijn, tzatziki en bonen in tomatensaus. Sinds we thuis zijn hebben we alleen nog naar Grieks gegeten. Het is ook van dat Mediterrane weer, heerlijk heerlijk heerlijk !!
Je kunt beter een ei en eidooier gebruiken dan 2 eieren omdat het dan toch wat nat wordt en er moeilijk balletjes van te draaien zijn. Na aanpassing ben ik tot onderstaand recept gekomen.

Voor Tzatziki:
2 bakjes Griekse yoghurt 10 % vet
2 teentjes knoflook, geperst
1 komkommer
1/2 el citroensap
1 eetlepel extra vierge olijfolie
zout en peper
1/2 tl suiker (Tip van een Griek)
(eventueel gehakte dille)

Voor de zucchini-balls, circa 12 stuks:
2 grote courgettes, een gele en een groene
1 rood uitje gesnipperd
5 eetlepels dille, gehakt
1 ei + 1 eidooier
50 g bloem
zout en peper
100 g feta (goede kwaliteit)
zelfgemaakte paneer van oud wit- of volkoren brood (in oven laten drogen op 100 graden gedurende 15 minuten)
3 el olijfolie

Begin met de tzatziki: snijd de komkommer overdwars door en haal met een klein lepeltje de zaadlijsten eruit. Rasp de komkommer op een fijne rasp boven een kom en bestrooi met zout. Laat een half uurtje staan. Knijp er daarna zoveel mogelijk vocht uit. Dit gaat het beste in een schone theedoek (die niet ruikt baar waspoeder) anders met de handen flink uitknijpen. Meng in een kleine kom de Griekse yoghurt, knoflook, komkommer en citroensap. Roer de olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper en eventueel gehakte dille.
Laat de smaken een paar uur intrekken.

(voor)bereiding zucchini-balls: rasp de courgettes op een grove rasp boven een vergiet. Bestrooi met zout en laat een half uurtje staan. Doe de courgette-rasp over op een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit, zodat er een vrijwel droge klomp courgette-rasp overblijft. Stort de courgette-rasp in een kom en pers er de knoflook bovenuit, verbrokkel er de feta over en breek er de eieren bovenuit. Breng op smaak met peper en zout en laat een half uurtje opstijven in de koelkast.

bereiding zucchini-balls (voor circa 16 stuks: maak balletjes ter grootte van een pingpongbal en druk ze tot schijfje. Haal ze door de paneer, en leg klaar op een bord. Verhit de olie in een anti-aanbaklaag en bak ze in ruim olie gedurende twee minuten per kant op half hoog. Bak ze tot mooie krokante schijfjes.
Serveer met de tzatziki

 

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.