Wortellasagne met kaassaus van rode cheddar

Wortellasagne met kaassaus van rode cheddar

Deze  wortellasagne met kaassaus van rode cheddar is heerlijk. Ik ben dan ook gek op cheddar, en de combinatie met het zoetige van de wortelleek me een mooie match. Ook een erg lekkere optie is gorgonzola.
Hieronder volgt het recept, met als alternatief gorgonzola:
Kijk ook eens naar deze lasagne met vergeten groenten.

nodig voor vier personen:
800 g geschrapte wortels fijn geraspt (in keukenmachine)

voor de bechamelsaus:
60 g grasroomboter
60 g bloem
6 dl halfvolle melk
250 g rode cheddar (past mooi bij de wortel, maar witte cheddar mag ook)
andere optie: 200 g gorgonzola en 50 g parmezaanse kaas
3 eieren
4 el verse pesto (zie recept onder)
flinke snuf nootmuskaat
peper en zout

recept pesto:
4 volle handen verse basilicumblaadjes
1/2 teen knoflook geperst
1 /2 el limoenrasp
1/2 el limoensap
40 g parmezaanse kaas geraspt
4 el pijnboompitten geroosterd
4 el olijfolie extra vergine
zout en peper

250 g verse lasagne
garnering: gehakte peterselie

bereiding pesto: begin met het maken van de pesto, doe daarvoor alle ingrediënten in een mengbeker en pureer met staafmixer of vijzel in een vijzel fijn.
Zet weg tot gebruik.

bereiding wortels: doe de wortels in een keukenmachine en maak ze fijn.

bereiding bechamèlsaus: rasp de cheddar en maak de bechamelsaus; smelt de roomboter in een niet te kleine pan op een niet al te hoge pit. Doe er de bloem bij en roer gedurende twee minuten met een garde tot de roux begint te garen. Doe er in een keer de koude melk bij en zet het vuur hoog. Roer met de garde de saus goed door tot deze begint in te dikken. Wanneer de saus bubbelt en er een mooie gladde saus is ontstaan doe je er 3/4 van de geraspte cheddar of de gorgonzola bij.
Roer de saus nu verder door met een pollepel, en zet het vuur zacht tot de kaas is gesmolten. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

bereiding vulling: doe de wortelrasp in een schaal en roer er de helft van de kaassaus door. Breek daar drie eieren boven en roer er samen met vier lepels van de pesto bij en roer erdoor. Proef nogmaals of deze wortelmassa goed op smaak is.
Schep 1/3 van de wortelmassa in een ruime ovenschaal, leg er 3 vellen verse lasagne op, herhaal dit nog twee keer en stort over de laatste deeglaag de overige helft van de kaassaus. Bestrooi met de rest van de cheddar, of parmezaanse kaas en zet de lasagne 40 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden, waarvan de laatste vijf minuten onder de ovengrill voor een mooi korstje.
Garneer de lasagne met gehakte peterselie, en serveer eventueel met een salade

Wortellasagne met kaassaus van rode cheddar
Wortellasagne met kaassaus van rode cheddar

2 Comments

  1. En wanneer gaat de pesto erbij?

    • hedwig.adema

      Hoi Marieke,

      Mijn excuses, ik ben vergeten de verdere verwerking met de pesto te vermelden, ik heb dat inmiddels gedaan, bedankt voor het melden. Wanneer je het gaat maken zou ik het leuk vinden dat je me even laat weten hoe je het vindt.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.