Dit vegan kwarktaartje met vruchtentopping was erg lekker en niet moeilijk te maken. Ook de tweede dag was de taart nog stevig. De taart heb ik gemaakt met agar-agar, de hoeveelheden in recepten wisselt nogal wat qua hoeveelheid agar-agar ten opzichte van de hoeveelheid kwark. Ik heb inmiddels de juiste verhoudingen gevonden. Dit is een zakje agar-agar (7 gram) poeder op 400 ml plantaardige kwark.
De bodem maakte ik van volkoren koekjes met margarine. Hij was heerlijk !! Voor meer gebakrecepten kun je hier terecht.
Nodig voor een kwarktaart voor 6 personen:
voor de bodem:
150 g volkoren koekjes (ik nam deze)
60 g margarine
1 vel bakpapier
springvorm van 16 cm doorsnee
400 g sojakwark (ik nam deze)
1 zakje agar agar (deze)
circa 6 el ahornsiroop of honing
1 limoen (rasp)
voor de topping:
250 g verse aardbeien gewassen en gesneden
100 g blauwe bessen
3 el honing
bereiding bodem: klem het bakpapier tussen de rand en de ring, en knip het overhangende deel rondom weg. Vet de vorm niet in, want dan stolt de agar-agar niet. Druk het bakpapier goed vlak in de vorm. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje, doe er de gemalen koekjes bij en roer door. Stort de koekmassa in de met bakpapier beklede vorm en druk deze goed aan.
Laat afkoelen in de koelkast.
bereiding kwarklaag: meng de sojakwark in een kom met een garde met de ahornsiroop en limoenrasp.
Verhit 4 el water in een pannetje en doe er het zakje agar-agar bij. Laat al roerend met een kleine garde een minuut of twee zachtjes koken, je ziet dan bubbels verschijnen. Klop het agar-agar-mengsel goed met de garde door de kwark. Stort de kwark in de met bodem beklede vorm en strijk deze glad. Laat de taart zonder te overdekken vier uren opstijven in de koelkast (als je de taart afdekt stijft hij niet op)
bereiding topping: vermeng het fruit met de honing
afwerking taart: stort de topping over de opgesteven kwarktaart. Snijd de randen los van de rand. En snijd de taart aan. Je kunt de rest van de taart gerust nog een dag in de koelkast bewaren.