Rõsti van Cheramoya, met Griekse yoghurt, honing en kaneel

Rõsti van Cheramoya, met Griekse yoghurt, honing en kaneel

Ik zag ze liggen bij de Lidl, gehesen in een roze rokje, vreemde vrucht ook om te zien. Maar omdat ik altijd heel nieuwsgierig ben naar nieuwe fruit- en groentensoorten heb ik het meteen meegenomen om thuis iets mee te gaan doen.
Het was de bedoeling om rösti te maken van Cherimoya, havermout en ei, ik zou de vrucht dus raspen. Maar gezien de vele pitten was dat niet om te doen, omdat de ingrediënten wel hetzelfde blijven, noem ik het gewoon rösti, al heeft het een andere constitutie.
De prachtige en schubachtige schil, is niet om te eten. Maar van binnen zit romig vruchtvlees waaraan het zijn bijnaam dankt, custardappel. De smaak houdt het midden tussen banaan en ananas, de zwarte zaden zijn niet eetbaar, zit boordevol vezels, meer nog dan in een appel, en bevat 60 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag.

De Cherimoya is heel zoet, en toch bevat hij heel weinig calorieën, en bevat vrijwel alle mineralen en vitaminen, al is dat niet in grote hoeveelheden. De vrucht moet wel zacht zijn om er mee te kunnen werken.
Toen ik de vrucht opensneed trof ik vele zwarte pitten aan, het was nog een heel gepulk om ze te verwijderen. (Ik heb ze geteld, 64 pitten) Ik raad dat niemand aan te gaan doen op de vroege morgen, wil je nog op tijd op je werk verschijnen. Wees er zeker van dat je daadwerkelijk alle pitten hebt verwijderd als je gebit je lief is. De pitten zijn zo hard als kralen. Ik heb uiteindelijk de moes door een zeef gedrukt, aangezien ik telkens weer een nieuwe zwarte pit tegen kwam.
Ik zou zeggen, wanneer je al het ongemak wil trotseren, maak het beslag vast s’avonds zodat je de volgende ochtend meteen aan het bakken kunt slaan.

Hier het recept voor 2 personen:
1 cherimoya (lidl of exotische markt)
80 gram havermout
1 ei
2 tl kokosolie
kleine bakring
Voor erbij:
Griekse yoghurt
honing
kaneel

bereiding: snijd de vrucht open en schep het vruchtvlees eruit met een lepel, pulk de zwarte pitten eruit, heb geduld, er zitten heel veel in. Tip: was je handen goed en klaar het klusje verder met je handen. Druk de moes door een zeef om er zeker van te zijn dat je alle pitten hebt verwijderd. Doe er het ei met de havermout bij en schep erdoor.
Smelt de kokosolie in een anti-aanbakpan op niet te hoog vuur en zet de bakring erin, schep daar telkens twee lepels beslag in en druk goed aan (er kunnen ongeveer 6 stuks van gemaakt worden) bak de pannenkoekjes op half hoog vuur zo’n twee minuten. Keer de pannenkoekjes om en bak nog een halve minuut aan de andere kant.
Serveer met Griekse yoghurt, honing en kaneel, en geniet, want dat mag wel na al dat werk.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.