Risotto met geroosterde pompoen, salie, oesterzwammen, parmezaanse kaas en roomkaas

Het is zo’n typisch herfstgerecht, zo heerlijk verwarmend en romig, wij zijn er hier gek op thuis. Een lel roomkaas als finishing touch gaf het een heerlijk romige smaak in combinatie met de salie.

nodig voor 4 personen:
voor de geroosterde pompoen:
1 Hokkaido pompoen (1 kilo)
2 el olijfolie
peper en zout
1 vel bakpapier

voor de risotto:
2 el olijfolie
1 rode ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
12 grote blaadjes salie in reepjes gesneden
1/2 bakje oesterzwammen in reepjes
300 g risottorijst
800 ml kippen- of groentenbouillon van blokje
125 g (zelf !!)geraspte parmazaanse kaas
1 grote lepel roomkaas ( niet de lightversie)

bereiding: verwarm de oven op 200 graden, snijd de pompoen in plakken en daarna de plakken weer overdwars doorsnijden. Snijd met een mesje de zaadlijsten eruit, maar schil de pompoen niet, dat is nergens voor nodig, de schil word zacht tijdens het roosteren of koken, en er zijn geen bestrijdingsmiddelen op gebruikt. Snijd de halve plakken in blokjes van zo’n 2 cm en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel er de olijfolie over en bestrooi met wat zout en peper. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de pompoen gedurende 25 minuten in een oven van 200 graden tot de pompoen gaar is. Kook intussen vast de bouillon en zet op een laag pitje. Fruit de ui en knoflook in een ruime braadpan en doe er na vijf minuten de oesterzwam-reepjes en de reepjes salie bij, en bak nog vijf minuten op matig vuur mee.
Doe er nu de risotto bij, zet het vuur zacht, en roer tot de risotto er glazig uit ziet. Blus af met de witte wijn, en doe, wanneer de wijn helemaal opgenomen is, er soeplepel voor soeplepel de hete bouillon bij (wanneer de bouillon opgenomen is de volgende lepel toevoegen) tot de bouillon bijna op is. Doe dit gedurende 25 minuten, proef dan geregeld of de risotto al gaar is maar toch nog een bite heeft. Roer er dan de geroosterde pompoen door, de geraspte parmezaanse kaas, en tot slot de roomkaas. Proef of er nog zout en peper bij moet. Zorg ervoor dat de pompoen en de risotto tegelijkertijd klaar zijn.
Verwarm diepe borden vooraf door er kokend water in te gieten en verdeel de hete risotto over de borden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.