Portugese soep

Het recept van de heerlijke Portugese soep die in Lissabon bij ieder restaurant, café en broodjeszaak te krijgen was, vaak voor nog geen twee euro, heb ik dankzij de dames van de Foodblog ‘de groene meisjes’, gevonden. Zij hebben het recept uit het eerste vegetarische kookboek van ‘The Green Kitchen Travels’ wat ze hebben gerecenseerd. Je kunt wat wortel in kleine blokjes, en wat prei achterhouden om deze later met de groene kool aan de soep toe te voegen. De smaak van deze soep bracht ons terug in Portugal, net zoals de dames van ‘de groene meisjes’ dat hebben ervaren.
Ik dacht in Lissabon pompoen en rode linzen te proeven in deze soep, dit had ik mis, de zoetige smaak kwam door de de wortel en zoete aardappel. Dat het wat naar linzensoep smaakte komt denk ik dat soms een deel van de kikkererwten mee wordt gepureerd.

Je hebt nodig voor een flinke pan soep (6 personen)
3 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
1 tenen knoflook, fijngesneden
verse salie in reepjes naar smaak
1 prei, in repen
3 middelgrote aardappels, geschild en in stukken
1 zoete aardappel, geschild en in stukken
3 wortels, gesneden
zout en peper
2 eetlepels citroensap, of meer naar smaak
naar smaak kikkererwten (ik gebruikte 400 gram kikkererwten uitgelekt)
1/4 van een kleine kool, bladen los getrokken en in reepjes gesneden

Bereiding:
Verhit de olie in een grote braadpan. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg na een tijdje de salie toe en bak mee.
Voeg nu de geschilde en gesneden aardappels en zoete aardappel toe, bak mee.
Doe er de gesneden wortels en lente uitjes bij en bak mee.
Giet zoveel kokend water over de groenten, totdat de groenten onder water staan. Voeg ook peper en zout toe.
Kook de groenten totdat ze goed zacht zijn. Pureer het geheel met een staafmixer.
Voeg nu het citroensap toe en breng de soep wat meer op smaak met zout, peper en salie. Kook de kikkererwten en reepjes kool toe, eventueel de blokjes wortel en wat preiringen, en kook kort mee. Garneer de soep met wat olijfolie extra vergine en serveer eventueel met wat brood.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.