Pittige Oosterse spruitjes met gemarineerde kip en basmatirijst

Pittige Oosterse spruitjes met gemarineerde kip

Ik maakte pittige Oosterse spruitjes met gemarineerde kip. Ze zijn hier thuis dol op spruitjes. Deze kleine groene knolletjes waren nog niet eens zo heel lang geleden in veel huishoudens alleen nog maar bekend als tot pap gekookte groente naast gehaktballen of suddervlees. Dit leidde geheid tot samengeknepen billen de uren erna.

Deze pittige Oosterse spruitjes met gemarineerde kip en basmatirijst is er een heerlijke variant op.
Al vond ik spruitjes ook te gaar gekookt wel lekker vroeger, ik hield wel van die ouderwetse pot met dat nostalgische sfeertje wat er omheen hing.
Overigens moet ik hier mijn moeder geen onrecht aandoen, zij was een goede kokkin die nimmer spruitjes tot pap kookte, geen enkele groente trouwens. Mijn moeder was een goede leerschool voor me. Nee, tot pap gekookte spruitjes kreeg ik vooral bij moeders van vriendjes en vriendinnetjes waar ik mee mocht eten.
En waar ik het zaakje lekker door elkaar prakte met de heerlijke vette jus en kruimige aardappeltjes. Dat prakken was bij mijn moeder vloeken in de kerk, dus deed ik dat naar hartelust bij mijn vriendjes en vriendinnetjes thuis, die wel mochten prakken 😉

Vegetarische tip: neem cashewnoten in plaats van kip, of kipstuckjes van de vegetarische slager

Hieronder spruitjes in een moderner jasje gestoken.
voor deze pittige Oosterse spruitjes met gemarineerde kip heb je nodig:

voor 2 personen:
voor het vlees:
1 el olijfolie
250 g biologische of scharrelkip
1/2 el ketjap manis
1/2 kleine teen knoflook geperst
1/2 cm gember geraspt
1/2 el limoensap

voor de groenten:
2 el olijfolie
1 grote rode ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
2 cm verse gember geraspt
300 g spruitjes in tweeën gesneden
1 rode paprika in stukjes
1/2 courgette in stukjes
1/2 el sambal badjak
3 el ketjap manis
2 el limoensap
1 tl trassie
120 g basmatirijst
aluminiumfolie

!! Verwarm twee borden voor in een oven van 80 graden

bereiding kip: snijd de kip overdwars in plakken en klop marinade van ingrediënten. Kwast daar de kip mee in en laat even een half uurtje intrekken overdekt in de koelkast.
Kook intussen de basmatirijst volgens gebruiksaanwijzing.

bereiding groenten: verhit de olie in een anti-aanbakpan voor de groenten, en fruit de ui, knoflook en gember gedurende vijf minuten. Doe er de halve spruitjes bij en zet het vuur hoog. Roerbak de spruitjes gedurende vijf minuten op hoog vuur. Doe er de paprika en courgette bij en roerbak deze op hoog vuur mee. Voeg er de ketjap manis, limoensap en de trassie aan toe en roerbak het geheel al roerend op hoog vuur gedurende vijf minuten.
Doe er een halve dl heet water bij en laat op zacht vuur verder garen en in vijf minuten wat inkoken.
Proef of de spruitjes zacht genoeg zijn maar nog wel iets bite hebben, doe het vuur uit en houdt warm onder aluminiumfolie. Intussen ga je verder met de kip.

verdere bereiding kip: verhit de olie in de pan en bak de repen kip in vijf minuten gaar op halfhoog vuur terwijl je ze regelmatig keert.

serveren: haal de borden uit de oven. Verdeel er de Oosterse spruitjes over met de kip en de rijst.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.