pittige geroosterde kip met groenten en feta

Pittige geroosterde kip met groenten en feta

Deze pittige geroosterde kip met groenten en feta uit de oven, is toch wel de lekkerste versie tot nu toe. Ik heb een recept van Mexicaanse kip en piri piri op mijn site, een snelle en een gewone versie.
Deze is hoe ik het de laatste tijd doe. Het scheelt me een hoop tijd, en is evengoed erg lekker. De tomatenrijst wordt ook op een heel simpele manier bereid maar is súper. Gerookte paprikapoeder  is een heerlijk ingrediënt om te gebruiken.
Voor de marinade doe ik altijd de ingrediënten uit de losse pols, zoals hieronder beschreven is dus wel natte vingerwerk, maar volgens mij komt het aardig overeen. Ik zou zeggen proef wat je er van vindt. Er kan altijd nog iets extra naar smaak aan toegevoegd worden.

(er komt nog een andere foto, op deze foto ontbreekt de feta)

Recept is voor vier personen:

Marinade kip en groenten:
2 volle el gerookte paprikapoeder
1/2 el milde paprikapoeder
1 mespunt chilipoeder
3 tenen knoflook geraspt
1 el gedroogde oregano
zeezout naar smaak gemalen
2 el rode wijn azijn
4 el olijfolie

voor de kip:
800 g kippen dijen of 4 kippenpoten

voor de groenten:
2 rode paprika’s in stukjes gesneden zonder zaad
1 groene paprika in stukjes gesneden zonder zaad
1 gele of oranje paprika in stukjes gesneden zonder zaad
1 grote courgette in stukjes

voor de tomatenrijst:
300 g basmatirijst
1 tl zout
2 el olijfolie
2 el tomatenpuree
1/2 tl gerookte paprikapoeder
1 mespunt chilipoeder

voor de topping:
200 g feta
1 vel bakpapier

bereiding geroosterde kip met groenten en feta: klop de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Gebruik 3/4 voor de kip. De rest voor de groenten.
Spreid het bakpapier over de bakplaat. Leg in het midden de kippen dijen of kippenpoten en wrijf in met 3/4 van de marinade. Doe de groenten in een kom, en hussel er de rest van de marinade door.
Spreid de groenten daarna uit langs de kip delen en plaats de plaat 40 minuten in een voorverwarmde oven op hete lucht-stand 200 graden.
Snijd de feta in kleine blokjes en verdeel deze een kwartier voor einde roostertijd over de groenten. Plaats weer terug in de oven, en laat nog een kwartier roosteren.

Bereiding tomatenrijst: kook de basmatirijst volgens gebruiksaanwijzing met een theelepel zout. Giet af en laat goed uitlekken in zeef. Doe terug in de pan. En laat met deksel op de pan tien minuten staan. Bak intussen de tomatenpuree samen met de chilipoeder en gerookte paprikapoeder in een kleine braadpan in de olijfolie op laag vuur gedurende vijf minuten.
Voeg er een klein scheutje water aan toe tot yoghurtdikte en warm nog even door. Roer vlak voordat de geroosterde kip met groenten klaar is, de rijst door de gefruite tomatenpuree en roer door op laag vuur.

serveren: verwarm vier borden in de gootsteen met heet water. Droog ze af en verdeel er de kip en groenten van de bakplaat over. Verdeel er de tomatenrijst omheen. Heerlijk met een rode chianti ?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.