Mijn smaakpapillen waren al jong ontwikkeld

Mijn hele leven lang heb ik al een zwak voor lekker eten, en dan met name voor warm eten. Mijn moeder stopte vroeger toen ik nog een klein meisje was een gebruiksaanwijzing in mijn koffertje wanneer ik bij mijn oom en tante uit logeren ging (Ik ging al uit logeren toen ik  1 jaar oud was), waarop onder andere stond wat ik allemaal lekker vond, en dat was véél.

Mijn tante maakte vanaf mijn derde ongeveer voor mijn ontbijt een boterhammetje met hardgekookt ei klaar met mayonaise en selderijzout, heerlijk vond ik dat, dat hoorde bij logeren. Ik heb, om dat nostalgische gevoel van geborgenheid en warmte van die fijne logeerpartijtjes weer terug te halen, me rot gezocht om selderijzout, maar nergens kon ik het vinden.
Tot ik het in 2002 op de markt in Antwerpen plots tegenkwam, ik kocht zoveel selderijzout dat we er tot vorig jaar mee hebben kunnen doen, en dat is vijftien jaar.

In de tussentijd ben ik het op veel plekken tegengekomen, er was blijkbaar veel vraag naar. Er zijn vast en zeker meer meisjes door hun tantes verwend met hardgekookte eitjes op boterhammen met mayonaise en selderijzout.

s’ Avonds kreeg ik dan vaak hete bliksem op de tante-manier, met kruimelige aardappeltjes gestampt met gewone appelmoes, dit deed ze omdat ze dacht dat ik het eten van mijn oom en tante wel niet zou lusten, wat geenszins het geval was.
Dat mijn moeder dat altijd met goudrenetten deed met peper, zout en suiker, had ik als klein meisje al wel door, het smaakte heel anders.
Mijn tante deed het liever op de luie huisvrouwen-manier, en wist toen nog niet dat ze van doen had met een fijnproefster in de dop (in dit geval luier:-))

Van zoetigheid hield ik niet, van het dubbeltje dat ik vanaf mijn achtste verjaardag donderdags kreeg om op de markt iets lekkers van te kopen werd steevast een plastic flesje salmiak, of een dropveter wat door een ringetje zat geknoopt.
En dat kocht ik dan vanwege het ringetje.

Alhoewel ik een enorme kookgek ben, valt het aantal kookboeken wat ik inmiddels in de loop der jaren heb verzameld reuze mee. Ik heb eigenlijk veel meer kooktijdschriften zoals foodies, delicious, allerhandes etcetera. De laatste tijd ben ik wat meer de richting van vegetarische/ vegan kookboeken op aan het gaan, alhoewel ik niet vegan ben, zijn de recepten vaak heel leuk en groenterijk met mooie ingrediënten.

Mijn zus heeft nog een hele lading ‘Tips’ van vroeger, hele ordners vol, ze is al net zo’n liefhebber als ik, zo ook onze broer.
Ook mijn moeder kon fantastisch koken, net als haar moeder, en van mijn vader’s kant zit het koken ook in de genen. Er zijn verscheidene kookboeken geschreven.
Liefde voor goed eten zit ons in het bloed

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.