Mijn eetpatroon tijdens de overgang

Mijn eetpatroon tijdens de overgang

Voordat iedereen over me heen valt, dat ik niks te klagen heb, en prachtig slank ben en zo. Iedereen heeft een bepaald gewicht, met bijbehorende confectiemaat. Wanneer die kleding begint te knellen is voor niemand fijn, ook niet voor degenen die gewend zijn om in maat 36 te passen. Immers, je kledingkast hangt er vol mee, en een grotere maat betekent alles nieuw moeten aanschaffen. Bovendien wil ik dat beslist niet, en ga liever mijn leefpatroon aanpassen zodat ik me weer (letterlijk)lekker in mijn vel voel.

Ik ben dus ook niet te dik, heb een prachtig gewicht volgens mijn BMI, alleen past mijn kleding niet meer fijn, ben de afgelopen twee jaar een aantal kilo’s aangekomen wat op zich helemaal niet erg was. Maar de laatste tijd wordt het vet met name onder mijn buste en middel opgeslagen. Dat hebben meer vrouwen in de overgang en dat is niet fijn. Ik wil daarom mijn leefwijze blijvend aanpassen omdat je in de overgang nu eenmaal niet kunt blijven eten wat je voorheen gewend was om te doen. Niet alleen omdat de stofwisseling op een lager pitje staat, maar ook omdat hormonen er in deze tijd voor zorgen dat het vet op andere plaatsen wordt opgeslagen dan voor de overgang.
En dan met name op je buik, je ontwikkelt geleidelijk aan meer een appelfiguur.

Ik at altijd al gezond, gebruik geen tot weinig suiker in mijn maaltijden, en snoep nooit zoetigheid. Mijn valkuilen zijn vooral de kaasjes, wijntjes, en te grote porties eten tijdens de maaltijden. Ik houd gewoon heel erg van lekker en vooral gezond eten. Maar ook daarvan kom je aan, wanneer je er teveel van eet.
Het is nu eenmaal zo dat wanneer je meer aan calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt je dat opslaat in vet, ook al eet je gezond.
Ik zal minder koolhydraten moeten eten tijdens de maaltijden, ben gek op pasta’s en niet zo dol op volkorenpasta al weet ik dat dat beter is.
Basmatirijst prefereer ik boven zilvervliesrijst. Als groentefreak zijnde zal ik een deel van de pasta of rijst door nog meer groente vervangen. De combinatie met groenten(sauzen)zorgt voor een minder snelle suikeropname in je bloed wanneer je er witte rijst of pasta bij eet. Maar zilvervliesrijst en volkorenpasta is natuurlijk altijd beter. De koolhydraten zal ik niet weglaten maar minderen. Want het helemaal weglaten van (goede) koolhydraten is voor niemand een goed idee.

Mijn man is vier jaar geleden afgevallen van 87 kilo naar 80 kilo en schommelt sindsdien tussen de 81 en 82 kilo. Hij liet zijn biertjes staan en is kleinere porties gaan eten wat zoden aan de dijk heeft gezet. Verder aten we gewoon wat we anders ook aten. Dit doet hij nog steeds tot op de dag van vandaag. Met af en toe een paar biertjes, eens een stukje taart, wat happen en snappen, een etentje, wat wijntjes, maar dan de volgende dag weer terug naar het normale patroon. Hij wandelde iedere dag een uur, ikzelf een half uur per dag. (inmiddels lopen we nu samen 10/ 12 kilometer per avond in een stevig tempo, in de weekenden rond de 15 kilometer)
Dus zonder dat hij rare dingen is gaan doen met eten. Daar heb ik hem nog bij geholpen, vijf jaar geleden haalde ik mijn diploma voedingsdeskundige en heb daar veel profijt van. Ik weet wat er “fout” gaat.

2 Comments

  1. Hoi Hedwig, ik sta helemaal achter jouw/jullie methode om op deze manier je gewicht passend te houden. Ik ben 10 jaar geleden 20 kilo afgevallen en heb nu een bmi van 19, ben dus ook slank. Ik weet mijn gewicht stabiel te houden door normaal te eten en voldoende te bewegen. Was nooit fan van take-away en vette happen. Wel eet ik graag gebak en koek maar doe dit nog alleen bij speciale gelegenheden (mijn eigen verjaardag en die van mijn man, verder echt nooit!) en op zaterdagavond trakteer ik mezelf op een enorme coupe met ijs en slagroom (en advocaat). Daarnaast snoep ik 1 ding per dag en eet ik heel veel groente en geen vlees. Ik heb als motto: eet niet wat je lekker vindt, maar vindt lekker wat je eet! Nu, na de overgang, weeg ik nog steeds hetzelfde. Succes!

    • Hoi Nicolet,

      Wat knap dat je 20 kilo bent afgevallen ? fijn dat je je gewicht ook stabiel weet te houden door een normaal eetpatroon aan te houden en voldoende beweging te nemen. Afhaal en vette happen eten wij ook nooit, en ook ik eet alleen gebak bij speciale gelegenheden (de rest gaat standaard de vriezer in)Koek houd ik sowieso niet van dat is een geluk. Zo af en toe moet je van jezelf wat mogen waar je ten volste van geniet, heerlijk toch. En zo kun je het mooi in balans houden.
      Bedankt voor je reactie, daar word ik altijd blij van ?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.