Mexicaanse kip met -tomaten/paprika-rijst, komkommersalade en zure room

Mexicaanse kip met tomatenrijst en feta

Deze Mexicaanse kip met tomatenrijst en feta, met komkommersalade en zure room is ontstaan door tal van Mexicaanse ingrediënten samen te voegen. Het werd een heerlijk samengesteld gerecht van Mexicaanse tomatenrijst, het kipgerecht, komkommersalade, avocado en zure room. De Mexicaanse keuken is een samenspel van de Azteekse- en de Spaanse keuken.
De kip gaat de laatste tien minuten nog met feta en rode peper de oven in, wat een heerlijke toevoeging is. Voor meer recepten met kip kun je hier terecht.

nodig voor vier personen:
voor de marinade:
800 g scharrel of biologisch kippendijvlees zonder vel
1 tl pimentpoeder (ah)
1/2 tl chilipoeder
1 el. bruine suiker
2 tl gerookte paprikapoeder (geen gewone paprikapoeder gebruiken) te koop bij Jumbo (verstegen) en ah
3 tl zoete paprikapoeder
2 geperste teen knoflook
2 el verse geraspte gember
1 Spaanse peper gehakt zonder zaadjes
2 el limoensap
4 el olijfolie

topping voor de kip:
3/4 pakje feta à 200 g
Kleine prei in reepjes
1 gehakte spaanse rode peper zonder zaad

voorde rijst:
250 g rijst basmatirijst
2 el olijfolie
1 ui gesnipperd
1 rode paprika in stukjes
6 bosuitjes in ringetjes
2 verse rode chilipepers, zaadjes verwijderd, gehakt
3 tenen knoflook, geperst
4 cm gemberwortel, geraspt
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 mespunt chilipoeder
2 tl gerookte paprikapoeder (ah)
1/2 blik tomatenpulp Mutti
2 el tomatenpuree

voor de komkommersalade (recept)
2 komkommers
6 el azijn
11/2 el bruine suiker
vers gemalen peper

voor erbij:
zure room of Griekse yoghurt
Avocado in schijfjes

garnering: verse koriander

bereiding kipmarinade: maak een papje van alle ingredienten voor de marinade door elkaar in een kommetje. Leg de kip in een ovenschaal en wrijf goed in met de marinade. Laat minimaal een half uur afgedekt in de koelkast marineren. Maar langer mag ook, hoe langer hoe beter.

bereiding kip: verwarm de oven voor op 220 graden en bak de kip in de ovenschaal met de marinade en bak 30 minuten. Nu is het een goed moment om met de tomatenrijst te beginnen.

bereiding tomatenrijst,: rooster het koriander- en komijnzaad even in een koekenpan zodat de smaken lekker vrij komen, en stamp fijn in een vijzel. Fruit de ui, paprika, bosui, chilipepers, knoflook en gember in een anti-aanbakpan, in de olie gedurende vijf minuten. Voeg er nu het fijn gemaakte komijn- en korianderzaad aan toe, de gerookte paprikapoeder, chilipoeder, tomatenpuree en tomatenpulp. Voeg er wat heet water aan toe en laat met het deksel op de pan op een laag pitje een kwartiertje stoven. Tijdens deze stooftijd kook je de basmatirijst volgensgebruiksaanwijzing, en maak je de komkommersalade.
Giet de rijst af, en laat met deksel op pan droog stomen.

!! Zet nu vier borden in heet water in de gootsteen, zodat je het eten warm kan opdienen.

komkommersalade: klop het azijn met de suiker door elkaar en breng op smaak met peper.
snijd de komkommers in dunne plakjes met een scherp mes, of met een grove kaasschaaf en schep deze door de azijn-vinaigrette.

verdere bereiding kip: haal de schaal met kip uit de oven, als het goed is geurt deze heerlijk en is de kip mooi bruin gekleurd. Verkruimel er de feta over, de gehakte rode peper en fijngehakte prei en zet nog tien minuten in de oven op 220 graden terug.

verder met de tomatenrijst: hussel de droog gestoomde rijst heelgoed door de tomatensaus en proef of je deze goed op smaak vindt.

serveren: haal na tien minuten de kip mt de feta uit de oven. Verdeel deze over de vier, afgedroogde, borden, schep er de tomatenrijst langs, wat van de komkommersalade en avocado.
En serveer de zure room of Griekse yoghurt er apart bij aan tafel

Een godenmaal

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.