Mango-rozet met sesam-ring en mango-custard

Dit dessert is zo ontzettend lekker dat ik het beslist eens zou proberen. Het is niet het eenvoudigste recept om te maken, maar dat heb je er wel voor over, met zoveel verwennerij als resultaat. Ondanks dat sesamolie uit meervoudig onverzadigde vetzuren bestaat kun je het blijkbaar verhitten, daar twijfelde ik over in verband met het ontstaan van vrije radicalen bij verhitting, en heb dat opgezocht, dit kan bij sesamolie blijkbaar toch. Maar goed, je eet het ook niet iedere dag.
Mijn man gebruikt maar de 40 g van de basterdsuiker voor twee personen, en bij de mangosaus maar 2 suikerschepjes voor twee personen. Wij vinden het gauw te zoet. Maar doe het vooral zoals het officiële recept wanneer dat veiliger voor je voelt. Het is moeilijk genoeg.

Hieronder het officiële recept, met een link naar het filmpje, voor wie dat fijn vindt. Wanneer je dit kunt maken ben je een trots mens, aldus manlief
Bron: 24-kitchen

Sesamringen
100 g wit sesamzaad

4 el arachide-olie of milde olijfolie
4 el sesamolie
220 g witte basterdsuiker ( kan de helft zijn voor vier personen)

Vulling
2 grote mooie mango’s

Mangosaus
175 ml room
75 ml mangopuree
50 g suiker ( 25 g is genoeg)
3 eidooiers
1 tl sambal

Vanilleslagroom
200 ml slagroom
0,5 vanillestokje (gebruik geen vanillestokje maar een zakje vanillesuiker
suiker (niet nodig bij gebruik vanillesuiker)

Extra nodig
ring van 12 cm ø
bakpapier

Voor de sesamringen
Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot ze licht verkleurd zijn. Verhit arachide-olie in een pan, voeg direct de basterdsuiker toe en karamelliseer de suiker in circa 6 minuten. Voeg de sesamzaadjes toe en de sesamolie en giet de karamel uit op het bakpapier. Leg er bakpapier op en rol uit tot een dunne plak. Verwijder het bovenste vel bakpapier. Snij de karamel direct in 4 repen en leg de repen om de stekers.
Denk daarbij om je vingers, de karamel is heet, maar vlug werken is wel gewenst.

voor de mango anglaise
Breng de room met het mangosap, de sambal en een eetlepel suiker aan de kook. Roer de overige suiker glad met de eidooiers. Schenk al roerend het hete mengsel bij de eidooiers. Schenk alles terug in de pan en gaar dit circa 3 minuten op laag vuur. De saus is goed als de deze aan de spatel blijft hangen. Zet de sesamringen in het midden van de borden.
Schil de mango en snij het vruchtvlees van de pit. Snij de flanken in halve maanvormige dunne plakken van circa 1 millimeter dik. Leg de plakjes rondom in de ring zodat er een soort roos ontstaat. Schep de mangosaus rondom de roos.

Vanilleslagroom
Klop de slagroom met het vanillemerg en suiker naar smaak stijf. Serveer een quenelle van vanilleslagroom naast de roos van mango.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.