Krakau, wat weer een indrukwekkende belevenis

Het ontbijt was vanmorgen een  paczki van de beroemde bakkerij in Krakau ‘Stara Paczkarnia’ meegenomen van onze stedentrip in Krakau.

Paczki zijn zoete gefrituurde broodjes, gevuld met pudding of jam al dan niet geglazuurd, beetje te vergelijken met Berlinerbollen of donuts. Pączki zijn enorm populair in Polen. De pączek die ik heb meegenomen zijn gevuld met rozenjam,  per ongeluk, omdat ik in de veronderstelling was dat deze gevuld waren met banketbakkersroom, dus nog zoeter. Volgens onze stadsgids moesten we deze zoete traditioneel voor Krakau toch echt gegeten hebben alvorens weer huiswaarts te keren. Alhoewel ik niet heel erg dol ben op zoet, er toch een voor manlief en mij meegenomen op de laatste dag.

Omdat we altijd best wel stevig ontbijten op stedentrip,  en vaak een late lichte lunch hebben, hebben we niet zo’n donut als tussendoortje willen eten.  We hebben deze lekkernij dus maar bewaard als mooie herinnering aan deze prachtige stad bij ons eerste ontbijt thuis.

We hadden een soort van privé-stadsrondleiding met een Nederlands sprekende gids, vanwege de vele annuleringen wegens Corona waren we met zijn tweeën samen met deze gids dinsdag van s’ochtends 09.30 tot s’middags 15.00. Inclusief een route langs de locaties uit de film van Schlinder’s List, wat erg indrukwekkend, boeiend en tegelijkertijd erg schokkend was.

De film hadden we al meerdere keren gezien waardoor bepaalde locaties gelinkt met de scènes uit de film extra lading krijgen. Thuisgekomen hebben we de film meteen besteld (staat niet meer op Netflix), om weer terug te gaan kijken, met de wetenschap die we nu hebben. Je ziet op de foto linksboven het grote herenhuis nummer 7, daar ging Schlindler wonen toen de oorspronkelijke Joodse bewoners waren gedeporteerd naar Auschwitz. Op de foto’s rechts-bovenin waren tevens de locaties waar de scenes zich afspeelden voor de film. De massale deportatie van joden naar Auschwitz, waarbij kinderen uit de ramen werden gegooid door de Duitsers speelde zich in werkelijkheid af op onderstaand plein. De stoelen staan symbool voor de Joodse slachtoffers, elke stoel staat symbool voor 1000 slachtoffers van deze stad, met elkaar 70.000 Joden.

In Auschwitz/ Birkenau hadden we ook een Nederlands sprekende gids, en waren we met een kleine groep mensen van negen personen. Daardoor was dit bezoek nog indrukwekkender dan de vorige keer dat we er waren. 

Na het lezen van enkele boeken van mensen die uit Auschwitz hadden weten te ontsnappen, ofwel hadden overleefd, wilde ik er heel graag weer naar terug. 

Het eten in Krakau is fantastisch, dat wist ik nog van de vorige keer dat we er waren. De stad is erg schoon, zo ook overal het sanitair, hotels en restaurants zien er keurig verzorgd uit, en de mensen zijn overal zo vriendelijk. 

We waren er nu voor de tweede keer binnen vier jaar, en ondanks dat het zo’n prachtige stad is denk ik toch niet dat we er nog naar terug gaan. We hebben alles goed op ons in laten werken, en kunnen er nog lang van nagenieten envooral er erg van onder de indruk zijn.

Eerste dag Krakau, mijn avondmaaltijd bestond uit, bruschetta, mosselen met groenten en stokbrood en Apfelstrudel na. We hadden prachtig uitzicht op het plein
Onze tweede dag in Krakau hadden we een rondleiding met een Nederlandse gids, tevens de Schlindler’s List stadsrondleiding. We lunchten samen met de gids. In de namiddag hadden we best nog wel trek en namen we bruschetta en Italiaanse kaasjes met fruit. s’avonds een licht maar heerlijk diner van gamba’s in romige witte wijnsaus met brood om te dippen. Daarbij een artisjok met gefrituurde schorseneer en knoflookroomsaus. Hoofdgerecht was voor ons ieder een halve portie vers gedraaide spaghetti met verse tomatensaus, en burrata. Dessert was home-made cantuccini wat we in een doggy bag meekregen naar het hotel. Koffie ging er nog wel in.
Overdag waren we naar Auschwitz/ Birkenau gegaan, s’avonds heerlijke bruschetta gegeten, met buffelmozzarella en truffel, spinazie met parmezaan en notentapenade, hoofdgerecht was moussaka met tzatziki, salade en wat friet. Dessert koffie
De laatste dag van onze stedentrip gingen we naar Rakowicky, de beroemdste begraafplaats in Krakau, waar vele prominenten liggen begraven. Waaronder de ouders van Paus Johannes Paulus. Prachtig onderhouden graven, en een prachtige plek om rond te lopen. We zagen er een Vlaamse gaai die druk bezig was om een grafstrik te ontleden. Ook waren er veel eekhoorntjes
De laatste dag was het regenachtig en gingen we na het bezoek van de beroemde begraafplaats Rakowicky lunchen bij een best wel sjieke locatie aan het plein. Het heet Szara Ges, wat Grijze Gans betekent. Omdat het nogal hard ging regenen hier naar binnen gevlucht. Onze kletsnatte regenjassen werden aangenomen wat we wat gênant vonden, gezien de zeer sjieke locatie. Maar goed, we hoefden eigenlijk maar iets kleins omdat we vroeg zouden gaan eten in verband met onze terugvlucht. De dame van de bediening was not amused en was niet bepaald vriendelijk. We kregen een bietengazpacho van het huis wat er sjiek en prachtig uitzag en ook heerlijk smaakte. De soep werd aan tafel bijgevuld, en zag er veelbelovend uit. De gelatinebol wat er mooi uitzag in het bord werd een vies aandoende glibber in de soep die ik terzijde heb geschoven. Op het eind van de middag heerlijk gegeten bij leuk restaurant, kip gevuld met tomatentapenade met gorgonzolasaus, gekookte aardappels met dille, bloemkool en romanesco.

2 Comments

  1. Monique van Mil

    Wat leuk dat je dit weer met ons deelt, en mooie foto’s erbij! Nu home sweet home!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.