Heerlijk vullende Franse uiensoep

Deze klassieker uit de Franse cuisine past super bij de herfst en winter, heerlijk na een stevige boswandeling, door sneeuw wind en koude 💨
Wij vinden deze soep heerlijk, maar hij is wel erg machtig, heerlijk als lunch of hoofdgerecht, neem er in dat geval dan een crostini extra bij, en een lekkere appel- of peren-crumble als dessert met een flinke dot slagroom.
Deze soep is gemaakt door manlief

voor 6 personen:
100 gram boter
700 gram uien in de schil
2 tenen knoflook
100 gram bloem
1,7 liter bouillon
2 glazen droge witte wijn
1 laurierblad
1 theelepel gedroogde tijm
Zout en peper, niet te veel!
6 geroosterde sneetjes brood
voor erop, gruyère, blauwe stilton, blue d’auvergne, etc wat je wilt

bereiding: Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Pel de knoflook, snij ze door en verwijder de kern. Snipper ze heel fijn. Maak de bouillon, het mag ook van kippenbouillon blokjes of gewone vleesbouillon blokjes. Doe de boter in een grote kookpan met dikke bodem en fruit hierin de uiringen en de knoflook. Laat ze zachtjes mooi kleuren ongeveer 15 minuutjes. Voeg de bloem toe en roer dit er goed doorheen. Voeg nu langzaam lepel voor lepel de bouillon toe terwijl je goed roert; ook de wijn. De soep moet een mooie glanzende dikkige soep worden. Doe nu het laurierblad en de tijm in de pan en breng alles op smaak met peper en zout.
Dek de pan af en laat de soep zachtjes op een spabrander een kwartiertje trekken. Verwarm de oven voor op 200 graden . Grill de sneetjes brood in de broodrooster. Leg kaas naar keuze op de sneetjes brood en gratineer in de oven tot de kaas gesmolten is en bubbelt.
Schep de soep in voorverwarmde kommen en leg er de sneetjes met gegratineerde kaas bovenop.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.