Hachee van weidevlees

Hachee van weidevlees

We aten hachee van weidevlees, de zoons kwamen beide thuis eten en ik kan ze niet blijer maken dan met hachee. De recepten die op de site te vinden zijn met vlees, zijn ook mede bedoeld voor hen, om ze een soort van naslag te geven voor die heerlijke recepten die ze zo herinneren aan thuis, en ze zo lekker vinden.

Het vlees haalde ik bij de plaatselijke slager die weidevlees verkoopt. De koeien hebben een goed leven. Ze hebben gemiddeld 5 jaar in weilanden gelopen, in de prachtige omgeving van Cromvoirt of in de Ardennen. Je betaald er twee keer zoveel voor als in de supermarkt, maar wanneer je maar twee keer in de week vlees eet merk je dat verschil amper.

Omdat ik veel hachee had gemaakt, hadden we voor vandaag nog genoeg voor bij de zuurkoolstamppot. Hiervoor roerde ik 300 g zuurkool fijn gesneden rauw door fijn gestampte aardappels met een klein klontje roomboter en warmde ik het door tot heel heet. Verder op smaak gebracht met zwarte vers gemalen peper.

En alhoewel ik erg zonder de pakjes en zakjes ben, gebruik ik wel bouillon- en jusblokjes, boemboe’s en kant & klare curry-pasta’s. Zo ook jusblokjes voor deze hachee. Maar gebruik gerust bouillonblokjes, al is dat qua toevoegingen zo goed als eender met elkaar.
Kijk voor meer stoofvlees eens hier.

nodig voor hachee voor vier personen:
1 kilo witte uien in halve ringen
600 g malse runderlappen van het rib (slager) in blokjes gesneden
zout en vers gemalen peper
40 g roomboter
4 el olijfolie
5 dl heet water
2 el azijn
1 blokje jus (Maggi of twee el juspoeder van Maggie)
2 blaadjes verse of gedroogde laurier
2 kruidnagels
2 el  bloem (ongeveer) aangelengd met wat water

bereiding: verhit de helft van de boter en 1 el olijfolie in een koekenpan met dikke bodem. Laat de boter bruin worden en laat er de helft van het vlees in bruin bakken op hoog vuur. Bestrooi met zout en peper. Zet een grote braadpan op laag vuur. Wanneer het vlees bruin is doe het dan over in de grote braadpan. Doe het zelfde met de andere helft van het vlees. Verhit de overige twee eetlepels olijfolie in de koekenpan en bak de uien zacht en bruin gedurende tien minuten. Voeg bij het vlees in de braadpan. Doe er het water bij, de azijn, het jusblokje en de laurierblaadjes met kruidnagels erdoor gespietst.
Zet de pan op een spaarbrander en laat zachtjes stoven zo’n 21/2 tot 3 uur. Verwijder het laurier met de kruidnagels
Zet de pan daarna op een hoger vuur. Klop van de bloem en wat water met een kleine garde een glad papje en bind de hachee tot een vrij dikke saus.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.