Gegrilde aubergine met sesamsaus en couscous

Gegrilde aubergine met sesamsaus en couscous

Ik maakte gegrilde aubergine met sesamsaus en couscous, en deed lekker veel roergebakken groenten door de couscous. Bleekselderij, wortel, knoflook en ui, deze combinatie is onderdeel van soffrito (een lekkere Toscaanse basis voor diverse stoofschotels) Ook doet deze combinatie het in dit gerecht ook erg goed, al heb ik de gebruikelijke rozemarijn en tijm eruit gehouden gezien het Oosterse karakter van dit gerecht.
Deze gegrilde aubergine met sesam saus en couscous is erg lekker met wat gehakte rode peper en schijfje 🍋
Voor meer recepten met couscous kun je hier terecht

je hebt nodig voor twee personen:
voor de roergebakken groenten:
4 el extra vergine-olie
2 geperste tenen knoflook
1 rode ui gesnipperd
250 g winterwortel in kleine blokjes
250 g bleekselderij geschild in kleine blokjes (drie stengels ongeveer)
1 tl kruidenzout (deze gebruikte ik van ah)

150 g (volkoren) couscous 
2 el olijfolie extra vergine
1/2 tl kruidenzout
1/2 limoen sap

voor de gegrilde aubergines:
2 smalle aubergines in ieder vier kwarten, (kroontje eraan laten zitten)
2 el olijfolie
zout

voor de sesamsaus:
45 g tahin
2 el citroensap
4 el water ongeveer
snuf zout
1 tl sumak
1 tl za’atar

voor de garnering:
1/2 rode peper zonder zaadjes fijn gehakt
vier halve schijfjes – of partjes citroen

bereiding roergebakken groenten: fruit de ui, wortel en bleekselderij op een laag vuurtje in de olijfolie gedurende twintig minuten. Breng op smaak met het kruidenzout en zet het vuur onder de pan uit.

bereiding gegrilde aubergine: kast de kwarten in met olijfolie en grill op hoog vuur op alle kanten mooi bruin gestreept gedurende een kwartier. Zet het vuur eronder lager wanneer de aubergine dreigt te gaan verbranden.

bereiding sesamsaus: klop de tahin met het citroensap, snuf zout, de sumak en za’atar door elkaar. Voeg zoveel water toe tot je een mooi sausje hebt. Niet te dun maar ook niet te dik. Verwarm de sesamsaus vlak voor serveren op in een steelpannetje.

verdere bereiding groenten en couscous: doe de couscous in een vuurvast schaaltje en overgiet je tot een vingerbreedte met kokend water. Laat twee minuten staan met aluminiumfolie of deksel erop en roer daarna los met een vork. Roer er het kruidenzout en de olijfolie door.
Verwarm de groenten op het vuur en roer er de couscous door.
Zet twee platte borden in de gootsteen met heet water, en droog af. Verdeel de tahinsaus over de borden, samen met de couscous met groenten, en leg er de gegrilde aubergine kwarten naast.
Garneer de sesamsaus met partje citroen en fijn gehakte rode peper

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.