Feestelijke pakketjes met linzen en bieten-granaatsiroop

Dit simpele gerecht ziet er  niet alleen super feestelijk uit, maar is ook nog heel erg lekker.
voor 4 personen heb je nodig:

Voor de filodeeg-pakketjes:
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
2 zoete aardappels à 300 gram
3 verse rode bietjes (dus niet voorverpakte, AH heeft vers gekookte, deze geven niet zoveel rood sap af en zijn lekkerder)
1/4 bosje peterselie
1 1/2 blik Bonduelle linzen  à 310 gram (AH)

1 pak filodeeg (2 uur van te voren uit de vriezer halen)
50 gram gesmolten roomboter
extra nodig: grote snijplank
extra nodig: keukenkwastje

voor de saus:
1/2 liter bietensap (zonnatura AH)
2 grote el granaatappelsiroop (Turkse winkel)
1 tl aardappelmeel aangelengd met 2 tl water
25 gram roomboter in blokjes

voor de gegratineerde geitenkaas:
2 rolletjes geitenkaas
80 gram gehakte walnoten

!! Haal de filodeeg twee uur voor de voorbereiding uit de vriezer

(voor)bereiding een dag van te voren:
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de zoete aardappels en de rode bietjes in kleine blokjes en hak de peterselie heel fijn.
Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie, voeg er na vijf minuten de blokjes zoete aardappel aan toe, en bak het geheel op halfhoog vuur zo’n tien minuten (de zoete aardappel mag niet verkleuren) Doe er nu de bietenblokjes bij en bak nog even twee minuten mee. Draai het vuur uit.
Laat de linzen uitlekken in een zeef en spoel ze af en voeg de linzen bij het zoete aardappelmengsel.
Haal het ontdooide filodeeg uit de verpakking en leg in het geheel onder een vochtige theedoek. Zet een kommetje met de gesmolten roomboter klaar. Leg een vel filodeeg op een grote snijplank, en vet met een kwastje met roomboter in, draai het velletje filodeeg om en kwast ook de achterkant in met roomboter. Haal een nieuw velletje filodeeg onder de vochtige theedoek vandaan en leg op het ingevette vel. Kwast ook dit vel goed in met roomboter. Schep 1/5 van de linzenschotel aan de onderzijde van de twee ingesmeerde filodeeg-velletjes, en houd ruimte aan de zijkant. Klap de zijkanten over de linzen heen en rol stevig op. Leg het pakketje met de naad naar beneden in een grote bak of ovenschaal. Herhaal dit nog drie keer. Je hebt nu vier pakketjes gemaakt, en nog vier filodeeg-velletjes over. Deze kwast je ook in met de boter die je over hebt en verfrummel je in grote proppen, bewaar deze bij de filopakketjes. Sluit de bak of de ovenschaal af en zet tot de volgende dag in de koelkast.
Schep 1/5 wat over is gebleven van de linzenschotel over in een bakje, sluit af en zet koel weg.

de saus: laat de 5 dl rode bietensap inkoken tot je 1 dl over hebt, voeg er 2 el granaatappel-siroop aan toe, en bind iets bij met 1 tl aardappelmeel aangelengd met 2 tl water. Laat afkoelen, en zet tot de volgende dag in de koelkast.

voor de gegratineerde geitenkaas:
Snijd 16 mooie dikke plakken uit de geitenkaas-rolletjes. Doe ze op een klein schaaltje en bestrooi met de gehakte walnoten. Dek af en zet koel weg.

Op de avond zelf, een half uur voor opdiening hoofdgerecht:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de filodeeg-pakketjes door middel van een taartschep uit de bak of schaal, en leg ze voorzichtig met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er de filodeeg-rozetten bij.  Bak de filodeeg-pakketjes in 25 minuten gaar. Verwarm ondertussen de bieten-granaatappelsaus op en klop er de 25 gram roomboter in blokjes van het vuur af doorheen. Warm al roerend het restje linzenschotel op.
Haal na de baktijd de filo-pakketjes uit de oven en houd warm onder aluminiumfolie. Leg nu de geitenkaas-plakken op de met bakpapier beklede bakplaat en plaats vijf minuten onder de grill.

serveren:
Leg de filodeeg-pakketjes in het midden van vier mooie borden. Drapeer er rond omheen kleine schepjes van de opgewarmde linzenschotel. Schakeer daar mooi wat saus omheen en plaats er de gegratineerde plakken geitenkaas tussen. Leg de filodeeg-rozetten op de pakketjes, en snijd wanneer je dat wenst, de pakketjes gedeeltelijk open, het is maar net wat je mooier vindt.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.