Eerbetoon aan de trommelkoek-generatie

December 2017

(Foto: ik in de tafelstoel en mijn zus erachter, terwijl mijn moeder strikken in haar haar maakt)
In deze laatste dagen van het jaar, dwalen velen onder ons weer even terug naar vroeger tijden. Reizen we weer even terug in de tijd. Waarin onze moeders met hun schorten voor, geheel volgens de heersende normen, druk in de weer waren voor het gezin te zorgen. De tijd waarin de nu gevleugelde uitspraak ‘gemak dient de mens’ nog volledig vleugellam was.
Iemand bedacht een grote schoonmaakgekte om onze moeders en oma’s bezig te houden, en dat dan twee keer per jaar.
Alsof dat huishouden in die tijd al niet bewerkelijk genoeg was.
Helemaal zinloos en nutteloos was dat geboen en gepoets echter niet heb ik me laten vertellen, omdat onder andere de kolenkachel een hoop roetrommel gaf.
Mijn moeder (85) stond indertijd ook nog voor de klas als onderwijzeres, wat voor haar generatie vrij uitzonderlijk was, ook haar moeder en zus waren voor die tijd al behoorlijk geëmancipeerd en hadden doorgeleerd, beiden  kwamen eveneens terecht in het onderwijs.
Ook mijn opa zat in het onderwijs als leraar Duits, Engels en Frans, en werd later directeur van de ULO.
Getrouwd zijn, kleine kinderen hebben, én werken was in die tijd not done, maar mijn moeder kon dat heel goed voor zichzelf uitmaken.
Maar voor de invloed van het oog der natie was ze dan weer wel gevoelig, en zo was het bij ons thuis altijd spic en span.
Toen het allemaal wat makkelijker werd, de wasmachine alle vuile was wel zelf af kon, ons huis van alle huishoudelijke gemakken voorzien was , inclusief vaatwasser, vond mijn moeder het nog steeds nodig om het huis twee keer per jaar overhoop te halen.
De benaming schoonmaak-koorts was wel op mijn moeder van toepassing, met verbazing sloeg ik gade, hoe ze in haar schoonmaakdrift de droger op zijn kant legde, om de wieltjes ervan schoon te maken.
Terwijl ik bezig was met de stapel leesboeken buiten stofvrij te kloppen, wat betekende tien keer open en dicht klappen, bedacht ik me dat ik nooit aan deze schoonmaakgekte mee zou doen. Nóg steeds, op haar hoogbejaarde leeftijd, haalt ze jaarlijks de kasten van de kant, het is er niet uit te krijgen.
Maar trommelkoek maken doet ze allang niet meer, dat stokje neem ik graag van haar over

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.