mei 2016
Zo eens per jaar organiseert ‘Vegatopia’, waar ik gastredacteur van ben, een leuk uitje. Met als rode draad, kennismaking met al wat groeit en bloeit, eetbaar en/ of geneeskrachtig is voor lichaam en geest.
Zo ook gisteren, op deze prachtige stralend ☀nige dag werden wij (gast)redactieleden verwacht in het Westerpark te Zoetermeer, waar zich een natuurtuin bevindt.
Het hart van het Westerpark is een groot eiland omgeven door waterpartijen. Dit eiland heeft de status ‘natuurstergebied’. De singels van populieren en struwelen, afgewisseld met hooilanden, herinneren aan de oude kavelstructuur van de polder. Het vele riet zorgt voor de zuivering van het water.
Op dit eiland bevindt zich ook de ‘natuurtuin’ , een waar paradijsje. Waar we door twee natuurtuin-gidsen tijdens een wandeling van ongeveer twee uur, op een hele leuke en boeiende manier uitleg kregen over de vele, in de natuur voorkomende eetbare- en geneeskrachtige planten.
Hieronder volgt een kleine selectie.
Op volgorde van onderstaande foto’s even een beknopte uitleg:
(van linksboven naar beneden)
*Kaasjeskruid: werkt verzachtend op de slijmvliezen van de luchtwegen, en het spijsverteringskanaal
*de Vlierbes: heeft medicinale eigenschappen die momenteel weer helemaal herontdekt worden. Vlierbessen worden al eeuwenlang gebruikt om wonden mee te behandelen.
Vlierbessen worden op verschillende manieren gebruikt in de keuken. Probeer de bloemetjes eens, van een salade met deze bloemetjes kun je vrolijk smullen. Natuurlijk kun je er ook eens vlierbessensap of vlierbessensiroop van maken . Ook vlierbessenthee zou niet mogen ontbreken als thee-keuze op tafel.
*Daslook: heerlijk om daslookpesto mee te maken, een plant uit de lookfamilie. Maar is helaas een vrij zeldzame soort in België en Nederland en is om die reden wettelijk beschermd.
*Smeerwortel: de meeste mensen kennen het alleen als blad, wat kneuzingen kan verhelpen als je het op de huid aanbrengt. Het kan zelfs weefsels weer aan elkaar laten groeien. Ook kun je de smeerwortel gewoon opeten. Overigens is het zelfs één van de weinige groente die in de natuur groeit welke vitamine B12 bevat.
Overal groeit smeerwortel in het wild, het is een plant met witte of paarsroze hangende bloemetjes die wel een meter hoog kan worden.
*Stinkende gouwe: Het roodgele melksap van deze plant is een beetje giftig en geneeskrachtig; het irriteert op de huid maar verwijdert ook wratten en likdoorns.
*Heelblaadjes: het schijnt dat dit kruid zo gezond is, dat door het eten ervan, het hele leger van Napoleon weer op de been was na ziek zwak en misselijk te zijn geweest.
*de Ratelaar: een zeldzame plant die maar sporadisch in het wild voorkomt,
*de Meidoorn: is zowel een medicijn tegen verhoogde bloeddruk als verlaagde bloeddruk. Het verbetert de bloedsomloop doordat de bloedvaten verwijd worden.
Wat je wel moet weten over de meidoorn is dat je de zaden niet mag eten. Ze bevatten namelijk cyanide gebonden met suiker, genaamd amygdaline (dit is een glycoside). In je darmen – in feite dunne darm – verandert dit in waterstofcyanide en kan dodelijk zijn. Je kunt de bessen koken maar de zaden verwijderen.
Je kunt er prima een jam van maken of een hartversterkende wijn. Wanneer je de bessen in een gerecht verwerkt zijn ze goed te eten naar het schijnt. Zolang je er maar geen hele boom van kaal gaat eten,
Wil je meidoorn als medicijn gebruiken is het handig om eerst een natuurgeneeskundige te consulteren. Kruiden hebben namelijk interactie met elkaar maar ook met reguliere medicatie. Op eigen initiatief gebruiken kan daarom negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.
*Zuring: Wordt op dezelfde manier klaargemaakt als spinazie. De smaak van zuring lijkt erg sterk op die van spinazie. Wordt veel gebruikt bij ‘paling in het groen’, en doet het ook goed in soepen, sauzen en omeletten.llll
Na deze mooie rondleiding werden we hartelijk ontvangen bij redactielid Jol in haar gezellige huis in Pijnacker, waar we werden verwend met wel twee heerlijke soepen, gemaakt door Jol, een heerlijke pinda- en een gegrilde paprikasoep.
Er was onder andere een door Tertia gemaakte salade van bonen, komkommer, olijven, tomaatjes etc, afkomstig uit het kookboek van ‘Vegatopia’ en een salade uit het kookboek van Karin Luiten, heerlijke kaasjes en( fris)drank in overvloed
Eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat ik de rondleiding maar gedeeltelijk heb meegekregen, doordat ik ondanks mijn TomTom, hopeloos aan het dwalen ben geraakt in de omgeving van Rotterdam.
Waardoor ik mij gelukkig, ruim een half uur te laat, door een vanuit de natuurtuin vrolijk zwaaiende Tertia, bij het gezelschap kon voegen.
Erg leuk dat ik gisteren kennis heb mogen maken met Joke Boon, auteur van het kookboek ‘Bonen’.
Ze bleek een geweldig leuke persoonlijkheid, en het kookboek is een aanvulling in ieders keuken, zeker in deze tijd waarin peulvruchten een meer prominente rol binnen ons eetpatroon gaat krijgen, als bijgerecht en als vleesvervanger.