Een culinaire wereldreis op top-niveau

Een culinaire wereldreis op top-niveau

Chef-kok Marten Verelst van restaurant de Kaserne in Den Bosch organiseerde een reünie met oud-collega’s die allemaal hebben gewerkt in de keuken van het Deense twee sterren-restaurant Noma te Kopenhagen, viervoudig nummer één in de World’s 50 Best Restaurants. Het werd een culinaire wereldreis op top-niveau

Het restaurant ‘Noma’ in Kopenhagen heeft twaalf tafels. Reserveringen moeten weken tevoren worden gemaakt. Er zijn ongeveer 30 koks die 80 uren per week werken, inclusief de zoektochten buiten naar verse mossen, wieren en kruiden.

‘Noma’heeft geen vaste menukaart en de gerechten verschillen per jaargetijde. In de wintermaanden wordt veel gebruik gemaakt van gefermenteerde en geconserveerde kruiden en groenten, verse schelpdieren, vis, garnalen en kreeften. In de lente en zomer ligt de nadruk op verse bloemen, kruiden en grassen, zelfs (levend opgediende) insecten, en in de herfst meer op gevogelte, wild en noten, mossen, zwammen en paddenstoelen.

De twaalf oud-collega’s kwamen  eerst samen voor een aantal inspiratiedagen en -activiteiten. Daarna verzorgen ze drie dagen achter elkaar een 12-gangen lunch en diner voor 50 gasten per servies bij de Kaserne in Den Bosch.

Het werd een uniek samenzijn en weerzien van ‘culinaire vakidioten’ die sinds hun tijd bij Noma de wereld hebben veroverd en allen werkzaam zijn op prominente posities in de beste keukens van de de wereld’, zegt Verelst. ‘Denk aan landen en restaurants als Rooh in de VS, Maaemo in Noorwegen of Astrid y Gaston in Peru.

Deze chef-koks kwamen op eigen gelegenheid naar Nederland (waarbij het voor sommigen nog niet zo eenvoudig was een visum te krijgen) en namen speciaal voor dit event een paar dagen vrij, om hier geheel belangeloos en op vrijwillige basis een succes van te maken. 

Elke chef nam een gang voor zijn rekening met zijn thuisland als inspiratie, en kwam zijn/haar gerecht persoonlijk naar je tafel brengen, gepassioneerd werd erbij verteld wat je geserveerd kreeg.

In 12 gangen namen ze de gasten mee op een culinaire wereldreis en kregen we het beste te proeven van toonaangevende restaurants waar normaliter een half  jaar voor aanvang gereserveerd dient te worden.’

(wanneer je op de foto’s klikt dan krijg je de beschrijving te zien)

‘Je zegt niet dat je heerlijk hebt gegeten, daar zou je deze bijzondere gerechtjes zwaar mee te kort doen. Je ondergaat sensatie-momenten,  ik denk dat je het zo het beste kunt omschrijven’

Onderstaande chefs verzorgden de gerechten:

 

 

 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.