Drie mooie kookboeken in het zonnetje in samengesteld menu

Ik wilde een etentje geven voor mijn vriendin en nu leek het me een goed plan om daarvoor eens in mijn vele kookboeken te duiken.
Onderstaand menu was het resultaat:
Het voorgerecht bestond uit ‘Kruidige Indiase spinazie-spliterwtensoep’ van Joke Boon uit ‘Koken met Kleur’
Dat zo’n spliterwt voor meerdere doeleinden geschikt is in de keuken, dat heeft Joke meerdere malen aangetoond. Ze maakt er zelfs gekruide spliterwten-beignets mee in haar nieuwste kookboek ‘De Vega Optie’
Maar goed, even bij de les, deze soep dus, naast het fruiten van ui en knoflook gaan er de nodige Oosterse kruiden in, die deze soep een heerlijke smaak geven. Tot slot nog Griekse yoghurt met wat maizena erdoor geroerd om de soep wat binding te geven. De yoghurt geeft de soep een lekker frisse smaak.
Hier is het recept van deze heerlijke soep
De volgende keer (en dat is al snel)maak ik hem een dag van tevoren, want dan smaakt de soep nóg lekkerder net als bij erwtensoep het geval is.
‘Koken met Kleur’ is een kookboek vól kleur en fleur waar je vrolijk van wordt, met recepten in alle kleuren van de regenboog.
Ik heb er in maart 2018 nog een recensie over geschreven

Ik maakte er Filodeeg-rolletjes bij gevuld met feta, paprikapoeder, gestoofde wilde spinazie en za’atar. Dit recept komt uit het prachtige kookboek ‘Mezze’ maar heb ik behoorlijk naar eigen smaak aangepast, en deel ik daarom met jullie.
Deze filodeeg-rolletjes heten officieel ‘Boerenkool-rolletjes met chilipeper’ ik maakte er mijn eigen variant op door wilde spinazie te gebruiken in plaats van boerenkool. Ik prakte 125 g feta (wel in recept) met  125 g roergebakken afgekoelde en uitgeknepen wilde spinazie, 1 el zoete paprika-poeder, snuf chilipoeder, 1/2 tl korianderpoeder en 2 tl za’atar erdoor. Ook prakte ik er 2 el Griekse yoghurt door om de vulling wat handzamer te maken.
Het filodeeg sneed ik in de lengte door en vette ik aan beide zijden in met olijfolie in plaats van boter. Ik legde de vulling, waar ik een klein rolletje van draaide, aan de onderzijde op het filodeeg en rolde deze op. De zijkanten vouwde ik iets naar binnen. Er overheen strooide ik nog wat za’atar wat wel in het recept staat.

‘Mezze’ is een erg fijn kookboek met de lekkerste gerechten uit het Midden-Oosten geschreven door Salma Hage. Ik schreef er een recensie over voor Vegatopia 

Als hoofdgerecht serveerde ik deze ‘Tajine van venkel, pompoen en groene olijven‘ uit ‘de Flexitariër’. van Jo Pratt.
De ingelegde citroen in het recept heb ik achterwege gelaten, daarvoor in de plaats heb ik een halve citroen in stukjes erdoor laten stoven inclusief de schil.
De combinatie van groene olijven en medjooldadels is echt een heerlijke vondst in deze groente-Tajine.   
Ik serveerde er, en dat wordt ook als tip gegeven in het recept, couscous bij met een klontje roomboter erdoor geroerd. 
In dit vegetarische kookboek staan heel veel leuke recepten vind ik, met een Flexi-variant voor de mensen die er graag vlees bij eten. Mijn collega Eelco van Vegatopia heeft er maart vorig jaar nog een recensie over geschreven, en is iets minder enthousiast dan ik. 

Als dessert maakte ik deze ‘Abrikozen mascarpone’, erg bijzonder door de combinatie van oranjebloesemwater met de mascarpone en de pistachenoten en het geroosterde korianderzaad’
voor de frissigheid deed ik er nog een el limoensap en rasp van een hele limoen doorheen.
Dit dessert geeft een echte smaakexplosie in je mond, en is meteen gebombardeerd al favoriet dessert. Ook omdat het niet moeilijk te bereiden is, maar wel behoorlijk chefkokkerig oogt.
Dit recept komt eveneens uit het kookboek ‘Mezze’, net als de filodeegrolletjes

2 Comments

  1. Mooi menu en mooi verslag daarvan!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.