Couscous met harissa, groenten, falafelballetjes en een frisse yoghurtsaus met knoflook en munt

Falafel is heerlijk, vooral in combinatie met een lekkere yoghurtsaus, maar maak het iliever niet met gekookte kikkererwten of kikkererwten uit een pot of blik.
Deze zijn gekookt en dus veel te nat. Hierdoor vallen de balletjes eigenlijk altijd uit elkaar, je kunt dat oplossen door veel bloem te gebruiken maar dan krijg je een soort van melige ballen. Niet doen dus. Ook niet je gedroogde kikkererwten na het weken gaan koken.
Voeg ook geen vocht toe! In wat voor vorm dan ook.
Voor de juiste dikte voeg je wat bloem toe. Gebruik alleen bloem wat je echt nodig hebt. Gebruik je te veel krijg je hele droge ballen die niet lekker zijn.
De falafel heb ik overigens gebakken in een koekenpan en niet gefrituurd.

Recept voor 4 personen:
Voor de yoghurtsaus:
4 dl Griekse yoghurt van 10% vet
1 bosje fijngehakte munt
2 el limoensap
2 tenen knoflook geperst
vers gemalen peper en zout

Voor de falafel:
500 gram gedroogde kikkererwten
1.uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 bosje peterselie, grof gehakt
1/2 bosje koriander, grof gehakt
1 tl sambal
11/2 eetlepel kurkuma
1 eetlepel komijnpoeder
1/2 eetlepel korianderzaadjes (gevijzeld of gemalen)
1 tl zout
1 theelepel bakpoeder
bloem (eventueel een el)
olie om in te bakken

voorbereiden
Laat de kikkererwten in ruim water 1 à 2 dagen weken in de koelkast.

Voor de couscous en de groenten:
250 gram couscous
1/2 groentebouillonblokje
3 dl kokend water
2 courgettes in 1/2 schijfjes
2 rode puntpaprika’s in grove stukken
1 bos lente-uitjes in reepjes
3 tenen knoflook gehakt
2 volle tl harissa
1 bosje koriander fijngehakt
2 el limoensap

Bereiding:
Start met de yoghurtsaus, doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar. Maal er naar smaak zout en peper over en laat afgedekt enkele uren staan in de koelkast waardoor de smaken goed kunnen intrekken.

Maak nu de falafel:
Pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie) en wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is. De pasta blijft korrelig en dat is prima, voeg in geen geval vocht toe !!
Voeg nu de bakpoeder toe, Kneed weer alles goed door elkaar. Voeg er, wanneer je de dikte niet goed vindt, en er geen balletje van kan maken, wat bloem toe maar absoluut niet te veel. Maak er mooie balletjes of schijfjes van.
Tot hier en nu verder met de couscous:

Couscous:
Doe de couscous in een kom en overgiet het met de 3 dl groentenbouillon (voeg het 1/2 tablet bij 3 dl kokend water) en laat afgedekt met aluminiumfolie 2 minuten wellen.
Roerbak nu de fijngesneden groenten in een wok. Voeg er de harissa aan toe met de twee el limoensap. Roer er nu de couscous door. Houd warm onder aluminiumfolie en ga nu verder met de falafel:
Verhit (kokos)olie in een koekenpan en bak de falafel-balletjes(of schijfjes) zo’n 8 minuten tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Serveer de falafel met de couscous en yoghurtsaus en garneer met wat munt.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*