Deze Coq au Vin, maakte ik met meer bloem dan qua verhouding gebruikelijk is. Dit omdat ik de saus persoonlijk anders veel te dun vind, en ik graag een mooie dikkere saus wil.
Ook heb ik de helft minder rode wijn en fond gebruikt. Voor vier personen kom je anders op ongeveer een liter, terwijl je van deze saus niet meer gebruikt dan hooguit 1/2 liter.
Ik maakte er kippendijen bij, en serveerde er knolselderijpuree bij. Maar je kunt er ook heel goed aardappelpuree bij serveren.
Voor deze Coq au Vin, heb je nodig:
voor 4 personen:
4 kippendijen à 150 g
peper en zout
40 g roomboter
150 g kipspekjes fijner gesneden
250 g kastanjechampignons in plakken
1 rode ui gesnipperd
1 teen knoflook gehakt
250 g wortel in dunne plakken
20 g bloem
2 dl rode Chianti
2 dl gevogelte fond (pot)
1 blaadje Laurier
3 takjes tijm geritst
2 takjes tijm
bereiding: maal peper en zout over de kippendijen, verhit de boter in een braadpan en bak de kippendijen op hoog vuur mooi bruin rondom. Neem uit de pan, en bak in het achtergebleven bakvet de ui, knoflook, spek, champignons en wortel gedurende vijf minuten. Voeg er nu de bloem aan toe en bak deze twee minuten mee.
Blus af met de rode wijn en kippenfond en laat al kokend binden. Voeg er de tijm en laurier aan toe, zo ook de kippendijen.
Laat met deksel op de pan op laag vuur een half uurtje zachtjes stoven.
Proef of het voldoende op smaak is, voeg zonodig nog wat zout en peper toe.
Erg lekker met knolselderij-of aardappelpuree