clafoutis met crème fraiche, vanille en kersen

clafoutis met crème fraiche en vanille

Ik maakte clafoutis met crème fraiche en vanille met kersen. Het is weer kersentijd, en wat zijn ze weer lekker. Het is even een werkje dat ontpitten, en er zijn kersen-ontpitters in de handel, ik had er ook eentje, maar het kersensap spatte alle kanten uit. Ik kreeg een tip om de kersen een voor een op een fles met smalle hals te zetten en dan met de achterkant van een grote cocktailprikker de pit eruit te drukken. Niet dat het altijd goed lukt de pit in de fles te wippen, maar de pitten zijn zo in ieder geval er goed uit te wurmen. Doe een goed schort voor zou ik zeggen.

Clafoutis is een Franse desserttaart van het Franse platteland, gemaakt van verse kersen, al zijn er mensen die het maken met blauwe bessen, frambozen of ander fruit. Maar dan mag het eigenlijk geen clafoutis meer heten. Dit originele gerecht kent vele varianten. Ik maakte deze clafoutis met onder andere speltmeel, amandelmelk, crème fraiche en ahornsiroop.
Je kunt hem eten als dessert, voor bij de koffie of thee of zoals ik wel eens doe, gewoon als ontbijt met een schepje Griekse yoghurt.

voor een taartvorm van 24 cm
1 vel bakpapier in vorm geknipt voor op bodem taartvorm
boter om in te vetten
750 gram (600 gram ontpitte verse kersen) (waarvan 200 gram voor de garnering zijn, dus niet ontpit) en met steeltje er nog aan)
2 1/2 dl amandelmelk
125 gram crème fraiche
4 eieren
70 gram ahornsiroop of rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
150 gram speltmeel
50 gram zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
poedersuiker

bereiding: vet de vorm in met boter en leg het in vorm geknipte bakpapier op de bodem.
Doe de amandelmelk met de crème fraiche in een pannetje, pureer deze met een staafmixer tot homogene massa en breng aan de kook op half hoog vuur. Zet daarna uit en laat wat afkoelen.
Breek de 4 eieren boven een kom en doe er de ahornsiroop of rietsuiker bij samen met de vanillesuiker. Mix tot egale massa. Doe daar het speltmeel bij, het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder en mix tot glad geheel. Tot slot giet je er het amandelmelk/ crème-fraiche-mengsel bij en mix ook deze erdoor tot homogene massa. Verdeel de ontpitte kersen over de ingevette vorm, en giet daar het beslag op. Laat de clafoutis in een oven van 180 graden 40 minuten bakken. Hij zal flink gerezen zijn, maar wees niet te blij, hij zakt na vijf minuten weer helemaal in. Niet getreurd, hij blijft mooi hoog, en is super lekker. Laat hem even een half uurtje afkoelen, bestrooi met poedersuiker en leg er de achtergebleven kersen op. Heerlijk bij thee en koffie, als dessert of als ontbijt.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.